PATRES semnalează: Producătorii din sectorul regenerabilelor, limitați la tranzacționare

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential PATRES semnalează: Producătorii din sectorul regenerabilelor, limitați la tranzacționare

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES semnalează că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a pregătit o nouă lovitură pentru producătorii din sectorul regenerabilelor. “În condițiile unui excedent de certificate verzi pe piață și a unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitație organizate pe PCCBCV – de 13,37% la nivelul anului în curs (potrivit datelor OPCOM), ANRE a decis să impună restricții majore producătorilor la tranzacționare, prin limitarea numărului maxim de oferte transmise de un participant la piața de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată fi publicate în vederea organizării de sesiuni de licitație maxim cinci oferte. Practic, în loc să se găsească soluții de echilibrare a cererii cu oferta de certificate verzi, este atacat dreptul de tranzacționare al producătorilor din sectorul regenerabilelor, cu consecințe negative asupra activității și a șanselor de a valorifica certificatele verzi”, se precizează într-un comunicat transmis de PATRES.

„PATRES admite faptul că, inițial, legislația și schema de suport au fost generoase. Însă, în prezent, s-a trecut în extrema cealaltă, iar investițiile din sectorul regenerabilelor au fost direcționate într-o zonă în care șansele de recuperare sunt minime. În demersurile noastre, am solicitat autorităților stabilirea de reglementări stabile și corecte, găsirea unei soluții de echilibru, ca situația să devină suportabilă atât pentru consumatorul final, cât și pentru investitorii în energie din surse regenerabile astfel încât aceștia să poate, în timp, să-și recupereze investițiile realizate. Ce primim în schimb? Lovitură după lovitură ”, afirmă Dl Viorel Lefter, președinte organizației patronale.

Practici „neortodoxe” acceptate pe piața certificatelor verzi

În contextul actual, PATRES mai atrage atenția Ministrului Energiei asupra unor practici „neortodoxe” acceptate pe piața certificatelor verzi în detrimentul producătorilor din sectorul regenerabilelor, respectiv a unor oferte neconforme de cumpărare certificate verzi cu plata la termen prin instrumente de plată. Se exemplifică în acest sens oferta de certificate verzi CV_CTGV_020 din data de 19.09.2015, ce se regăsește pe site-ul OPCOM. Cu această ofertă, Centrala Electrică de Termoficare CET Govora, din Râmnicu Vâlcea, societate comercială cu capital integral de stat, a achiziționat 30.000 certificate verzi utilizând ca mecanism de plată bilete la ordin.

Cumpărătorul obține astfel certificatele verzi de la producător, pe care le achită la o dată ulterioară, în acest fel finanțându-și obligația de a îndeplini cota în detrimentul fluxurilor de numerar ale producătorilor și așa aflați în stare critică. Interesul major pentru această ofertă neconformă, la care s-au înscris un număr de 91 de societăți, denotă faptul că producătorii de energie din surse regenerabile sunt într-o situație disperată, la care s-a ajuns în condițiile cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi extrem de redusă și a unui excedent uriaș de certificate verzi în piață, susțin reprezentanții PATRES. Potrivit datelor OPCOM, în acest moment se înregistrează un excedent de circa 5 milioane certificate verzi în piață. Conform unei informări ANRE, până la sfârşitul anului vor fi peste 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători).

PATRES consideră că această practică contravine flagrant spiritului legii 122/2015, prin care se dorește fluidizarea si lichidizarea pieței de certificate verzi. “Considerăm că prin acceptarea unor oferte neconforme de cumpărare certificate verzi cu plata la termen prin instrumente de plată se creează premisele unei generalizări a acestor practici în piață in detrimentul producătorilor de energie din surse regenerabile. Amenințați de faliment/insolvență, producătorii sunt practic la mâna furnizorilor: vor reuși să vândă certificate verzi, dar vor încasa contravaloarea acestora atunci când aceștia vor dori. În acest mod furnizorii vor obține contravaloarea certificatelor verzi de la clientul final cu mult timp înainte de a le achita producătorului – fapt care contravine clar principiilor din lege, dar care va genera foarte multă speculă și practici neortodoxe”, a precizat Martin Moise, Vicepreședinte PATRES.

În condițiile date, PATRES susține că nu înțelege cum se fluidizează piața de certificate verzi dacă OPCOM acceptă oferte și contracte cu prevederi ingenioase!

Probleme majore ale investitorilor de energie din surse regenerabile

Pentru aconfirmarea situației extreme de delicate a investitorilor din sectorul regenerabilelor, organizația patronală evidențiază problemele majore ale investitorilor din domeniu:
– reducerea cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, cotă care a fost stabilită de ANRE pentru 2016 la 12,15% faţă de 17% cât era iniţial prevăzut în Legea 220. De notat că în 2014, cota a fost redusă la 11.1% față de 15%, iar în 2015 la 11.9% față de 16%. Toate acceste măsuri au condus la situația în care în 2015 s-au valorificat circa 60% din certificatele verzi emise, iar conform estimărilor PATRES, în 2016 valorificarea nu va depăși 50%, iar în 2017 procentul va scădea până la 35%, în condițiile în care certificatele verzi sunt impozitate la acordare! Prin această reducere masivă a sprijinului acordat producătorilor de energie din surse regenerabile, statul român îi impinge cu bună știință pe aceștia spre insolvență și faliment;
– reglementările privind vânzarea energiei electrice exclusiv pe piețele OPCOM, cu impunerea unor contracte standard care nu pot fi respectate de producătorii de energie regenerabilă;
– neacordarea de certificate verzi pentru cantitățile de energie livrate suplimentar față de prognoza de producție în cazul centralelor dispecerizabile în baza OUG57/2013;
– amânarea de la tranzacționare a unor certificate verzi tot în baza OUG57/2013;
– impozitul pe construcții speciale etc.

În final,reprezentanții PATRES susțin că producătorii din sectorul regenerabilelor nu doresc profituri nejustificate, ci un mediu stabil și predictibil unde să nu mai trebuiască să vină cu bani de acasă pentru a susține operarea acestor investiții!

PATRES salută numirea Domnului Victor Vlad Grigorescu la conducerea Ministerului Energiei și își manifestă speranţa că, printr-un efort comun de colaborare, vor fi elaborate mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți actorii din sectorul energetic. Totodată, PATRES apreciază decizia Guvernului Dacian Cioloș de a avea în structură un Minister al Energiei, dată fiind importanța strategică a domeniului energetic.

În momentul de față, din organizaţie fac parte 85 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 500 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de peste 800 milioane de Euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *