Patru proiecte pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre România și Republica Moldova urmează să fie declarate obiective strategice de importanță națională, conform Memorandumului încheiat în decembrie 2023.
Acestea sunt:
– Proiectul extinderii gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului.
– Proiectele „Creșterea capacității de înmagazinare a gazelor naturale a depozitului Sărmășel” și/sau „Depozitul de înmagazinare a gazelor naturale Fălticeni” (depozit nou).
– Proiectul Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, și extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți”.
– Proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni – Republica Moldova (cu extinderea stației Strășeni) și o stație electrică de pe teritoriul României stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA.
Autorităţile desemnate din cele două țări fac demersuri către Comisia Europeană şi instituţiile finanţatoare în vederea includerii proiectelor din Memorandumul de Înțelegere pe listele de proiecte energetice prioritare ale Uniunii Europene/Comunităţii Energetice şi vor avea în vedere asigurarea cu prioritate a finanţării acestora din surse proprii şi atrase, se stabilește în documentul menționat.
De asemenea, părțile vor colabora în vederea promovării şi realizării proiectelor de interconectare a reţelelor naţionale de transport de gaze naturale şi energie electrică din cele două ţări şi a proiectelor complementare (realizarea/dezvoltarea depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale, sau alte proiecte identificate)

În domeniul gazelor naturale, țițeiului și produselor petroliere, s-a decis:
- Să se realizeze lucrările complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru transportul gazelor naturale în ambele direcții, respectiv:
a) să analizeze posibilitatea creșterii capacității de transport gaze naturale bidirecționale prin intermediul interconectorului Iaşi-Ungheni;
b) să extindă conducta Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului.
* Să se se asigure semnarea unui Acord de colaborare (Burden Sharing Agreement) în vederea reglementării contractelor individuale pe care autoritatea desemnată a Republicii Moldova fără instalații de depozitare, va asigura stocarea gazelor naturale în instalațiile de stocare de pe teritoriul României.
* Să sprijine dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare/stocare gaze naturale în vederea asigurării de capacități de stocare și livrare suplimentare care vor putea fi utilizate în baza articolului 6c din Regulamentul (UE) 2022/1032 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 iunie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1938 și (CE) nr. 715/2009 cu privire la stocarea gazelor, prin realizarea proiectelor „Creșterea capacității de înmagazinare a gazelor naturale a depozitului Sărmășel” și/sau „Depozitul de înmagazinare a gazelor naturale Fălticeni” (depozit nou).
* Să coopereze în vederea asigurării transpunerii și implementării de către Republica Moldova a prevederilor Directivei 2009/119/EC privind obligația statelor membre de a menține un nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere.
* Să asigure coordonarea și semnarea pe parcursul anului 2024 a unui Acord Bilateral care să prevadă identificarea de spații de depozitare în vederea creării de stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României, în contextul obligației Republicii Moldova de a transpune și implementa prevederile Directivei 2009/119/EC.
În domeniul energiei electrice, s-a decis:
- Să se realizeze proiectul „Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, și extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți”;
- Să se construiască o nouă linie de interconexiune de 400 kV între Strășeni – Republica Moldova și o stație electrică de pe teritoriul României stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA în baza unui studiu de sistem;
- Să se realizeze interconexiuni de comunicație pe liniile electrice existente 110 kV Huși – Cioara și Țuțora-Ungheni și alte linii electrice stabilite de comun acord;
- Să se asigure condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova, prin forma juridică corespunzătoare, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor;
- Să analizeze posibilitatea:
a) preluării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova în blocul de reglaj al CNTEE „Transelectrica” SA, în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea ÎS „Moldelectrica” în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA;
b) stabilirii unor procese de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA.
”Prin semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova și integrarea în piața de energie europeană. Îi vom sprijini pe frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce putem, pentru că este datoria noastră să facem asta. Energia nu trebuie să fie folosită ca armă de șantaj, așa cum a făcut Rusia, ci ca instrument de integrare și dezvoltare economică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la semnarea memorandumului.