Compania plătește astfel mai mult angajaților, voucherele nefiind impozitate
La Hidrolectrica, angajații vor încasa prime de vacanță începând din această săptămână. După îndelungi negocieri sindicate-administrație, s-a optat pentru primele de vacanță, nu pentru voucherele de vacanță, aprobate recent prin lege. Motivul invocat este că atât legea, cât și lista cu unitățile din turism care .folosesc voucherele de vacanță s-a publicat cu întârziere, potrivit unor surse autorizate apropiate companiei.
În condițiile date, Hidroelectrica va plăti mai mult pe prime, decât ar fi plătit pe vouchere care sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale. Spre satisfacția sindicaliștilor, administratorul judiciar Remus Borza s-a angajat să achite primele în această săptămână, respectând astfel clauzele stipulate în Contractul Colectiv de Muncă.
Potrivit Legii privind acordarea voucherelor pentru vacanţă, angajaţii din sistemul public şi privat vor primi vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, acestea putând fi folosite doar în turismul românesc.
În cazul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici sau deţin o participaţie majoritară, legea permite să se acorde angajaţilor proprii prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă în vigoare, până la data expirării acestuia, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.
După mai multe runde de restructurări realizate pe perioada insolvenției, numărul angajaților la Hidroelectrica a ajuns la 3.501, la finele lunii iunie 2015. Peste 1.800 angajați au părăsit organizația, dintre care 814 au fost ca urmare a concedierilor, de la intrarea în insolvență- iunie 2012 până în prezent, potrivit ultimului raport al administratorului judiciar.
Borza: Trebuie să recunoaştem că, în Hidroelectrica, oamenii sunt bine plătiţi
În ce privește veniturile salariaților Hidroelectrica, administratorul Remus Borza declara recent că, în ultimii trei ani, acestea s-au apreciat cu peste 1000 de lei. Potrivit lui Borza, în 2012, câştigul mediu brut per salariat era de 5181 de lei, iar în 2016, câştigul mediu brut este de 6.114 lei. El a argumentat aceste sume prin 67 de prime, adaosuri, bonificaţii sau indemnizaţii care se adaugă la salariul de încadrare. “Administraţia a fost întotdeauna parolistă în relaţia cu salariaţii Hidroelectrica şi a dat ceea ce a promis. Primele de vacanţă se vor da şi anul acesta. Trebuie să recunoaştem că, în Hidroelectrica, oamenii sunt bine plătiţi. Nu este vina noastră, a administraţiei, că există discrepanţe între TESA şi exploatare. Noi am propus prietenului nostru de dialog social, sindicatul, schimbarea formulei de remunerare a personalului. Sperăm ca, pe viitor, pe lângă mărirea salarială, de 6%, să reuşim să modificăm şi legea salarizării”, a declarat Remus Borza, citat de presa locală, cu ocazia unei vizite la Râmnicu –Vâlcea, în luna aprilie a.c.