- Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice , format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul UE pentru energie, a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. S-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat
Piața de energie electrică din Republica Moldova se confruntă cu o amenințare de monopol, avertizează experți în energie, citați în presa locală.
Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, împreună cu filiala sa, Premier Energy Distribution Grid, au organizat, în data de 22 martie 2021, o licitație pentru achiziționarea de energie electrică pe o perioadă de un an, respectiv 01.04.21-31.03.22.
Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din Republica Moldova, controlată de grupul energetic rus Inter RAO, este acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitație, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova. În absența concurenței în piață, prețul energiei electrice oferit de termocentrala de la Cuciurgan a crescut cu 18%. Ceilalți participanți la licitație, precum și organizatorul acesteia, Premier Energy, și-au exprimat nemulțumirea și au trimis scrisori oficiale autorităților competente reclamând absența unei piețe libere și discriminarea față de furnizorii concurenți, inclusiv cei din Ucraina.
Principalul motiv invocat pentru blocarea accesului participanților în procesul de achiziție are la bază afirmația că acești furnizori nu vor putea furniza energie de piața de echilibrare (pentru compensarea abaterilor de la valorile programate ale producției și consumul de energie electrică). Cu toate acestea, furnizori din Ucraina resping acest punct de vedere. Astfel de afirmații nefondate discriminează furnizorii care doresc să participe și încalcă legislația în materie de concurență și standardele UE, susține specialiști în energie.
Nu este prima dată când procesul de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova este caracterizat de lipsa concurenței și contrazice recomandările făcute de Comunitatea Energiei. Procedura de achiziție din anul 2020 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul UE pentru energie. În noiembrie 2020, Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. S-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat.
În condițiile actuale, cu un cadru legal departe de cel specific unei piețe de electricitate libere, Republica Moldova continuă să achiziționeze energie electrică din regiunea transnistreană. Termocentrala Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, este controlată de grupul rus Inter RAO. Specialiști, citați de presa locală, spun că Moscova este interesată de monopolizarea pieței de electricitate a Moldovei, lucru care va permite Kremlinului să își crească influența în regiune și să împiedice Republica Moldova să își integreze rețeaua electrică în ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport). Atâta timp cât Ucraina și Republica Moldova doresc integrarea cu rețeaua europeană, Rusia va rămâne în stare de ofensivă, pentru a întârzia acest proces. Practica este una facilă, dată fiind dependența ridicată a Moldovei de electricitatea produsă de centralele electrice controlate de Rusia, potrivit experților.
Astfel, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică a Republicii Moldova rămâne doar o promisiune electorală neonorată de mulți ani, inclusiv de către actualul Guvern.
Detalii cu privire la licitație:
La licitația organizată pe 22 martie 2021, au fost solicitate oferte pentru următoarele categorii:
• 1. Acoperirea pierderilor de energie din rețea, inclusiv cele pentru echilibrarea pieței de energie;
• 2. Întregul volum de energie electrică furnizată, inclusiv pentru echilibrarea pieței de energie;
2.1. O parte din volumul specificat pentru furnizare în cadrul lotului 2: cantitatea de energie principală, fără energie necesară pentru echilibrare;
2.2. Volumul rămas după acoperirea cantității de energie de bază, la care se adaugă energia pentru echilibrarea pieței.
Câștigătorii licitației sunt selectați pentru fiecare categorie în parte, iar Premier Energy va alege cele mai bune condiții de furnizare urmărind următoarele criterii:
1. Poate opta pentru un furnizor care să furnizeze integral volumul de energie necesar pentru categoria nr. 2
2. Poate alege doi furnizori diferiți pentru a satisface separat cerințele pentru categ. 2.1 și 2.2.
Lista participanților calificați:
1. MGRES (termocentrală Cuciurgan) din Transnistria este cel mai mare producător de energie electrică din Republica Moldova. Compania este controlată de Inter RAO din Rusia
2. D.TRADING, distribuitor de energie, parte a Grupului DTEK, Ucraina
3. DE Trading – divizia de distribuție energie a Donbass Energy, Ucraina
4. SA ENERGOCOM – furnizorul de stat de energie electrică din Republica Moldova.
Categoria 1. Pierderi (226.000 MWh pe an):
• Participanți: MGRES și DE Trading
o MGRES 57 USD, 100% acoperit cu echilibrare
o DE Trading 58 USD, 50% fără echilibrare
C2. Întregul volum al furnizorului (2.035.000 MWh pe an):
• MGRES 57 USD, 100% acoperit cu echilibrare
• DE Trading 65.7 USD, 10% fără echilibrare
C2.1. Energia de bază fără cea pentru echilibrare (952.000MWh pe an):
• MGRES 49.75 USD, 100%
• DE Trading, 49.9 USD, 100%
• D.TRADING, 49.65 USD, 100%
C 2.2. Vârf de consum cu energia de echilibrare (1.083.000 MWh pe an):
• MGRES 56.85 USD, 100% echilibrat
• DE Trading 76 USD, 50% dezechilibrat
• D.TRADING 56.57 USD, cu echilibrare
În timpul licitării pentru c 2.2, MGRES a declarat că: MGRES și Inter RAO nu sunt pregătite să respecte cerințele de furnizare, descrise în lotul 2.2, în cazul în care lotul 2.1 (energia de bază) are un câștigător din Ucraina. Cele două companii declară că centrala electrică nu va putea furniza această cantitate de energie din motive tehnice. Cu alte cuvinte, acesta este un ultimatum care impune ca MGRES să fie singurul furnizor de energie electrică din Moldova.
MGRES și Inter RAO susțin că furnizorii ucraineni nu pot participa la licitație ca ofertanți egali din cauza incapacității de a furniza servicii de echilibrare a pieței de energie electrică. Îngrijorător este că MGRES se consideră drept singura companie care poate furniza energie electrică pentru Republica Moldova, făcând această licitație lipsită de valoare, susțin experți în energie.
În presa locală se comentează că ambele companii continuă să facă presiuni asupra Moldelectrica pentru a admite că este imposibilă echilibrarea rețelei de energie moldovenești fără participarea MGRES.
Premier Energy a anunțat o pauză pentru consultări cu NEC Ukrenergo, Moldelectrica, ANRE (autoritatea de reglementare) și Comunitatea Energiei.
Surse: https://premierenergy.md/2021/03/23/tenderul-privind-achizitia-energiei-electrice-este-in-proces-de-desfasurare/ , sputnik.md, NewsMaker, InfoMarket Daily , point.md, zdg.md.
Energia electrică s-ar putea scumpi cu 25%. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică îndeamnă să nu se facă speculații (Jurnal.md)
Potrivit Jurnal.md, energia electrică s-ar putea scumpi cu 25%. ANRE îndeamnă să nu se facă speculații pe acest subiect. Această situație apare după ce autoritățile au ratat liberalizarea pieței energiei electrice, Republica Moldova rămânând dependentă de energia livrată din regiunea transnistreană. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu precizări la acest subiect menționând că toți operatorii pieței respective sunt obligați să desfășoare proceduri de achiziție a energiei electrice în mod transparent, bazate pe principii noi și pe mecanisme de piață. Având în vedere sensibilitatea subiectului, precum și faptul că majoritatea titularilor de licențe care au organizat licitații sunt în faza activă de negociere a prețurilor și condițiilor contractuale pentru furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici și non-casnici din țară, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îndeamnă să nu se facă speculații pe acest subiect.