Piaţa energiei, la raport! Din 7 octombrie, tranzacţionările – condiţionate de înregistrarea în REMIT

Publicat pe Categorii Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Piaţa energiei, la raport! Din 7 octombrie, tranzacţionările – condiţionate de înregistrarea în REMIT

• Apel ANRE: Participanţii la piaţa ango de energie să înceapă urgent transmiterea informaţiilor necesare în vederea înregistrării în Registrul European Centralizat


Mare atenţie la REMIT! Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE face un apel la participanţii la piaţa ango de energie să înceapă urgent transmiterea informaţiilor necesare în vederea înregistrării în Registrul European Centralizat al participanţilor la piaţă . Invitaţia este mai degrabă o atenţionare pentru cei care nu se grăbesc sau poate nu conştientizează importanţa REMIT în activitatea lor. Practic, operatorii care nu vor respecta noul regulament european riscă să li se interzică tranzacţionarea pe piaţă.

photo (48)
Foto: Prezentare Florin Tobescu, director ANRE

Prin REMIT ( Regulamentul UE nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie electrică), Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în domeniul Energiei (ACER)va monitoriza și controla toate tranzacțiile cu energie și gaze de pe piețele europene.

Participanţii la piaţă mai au 3 luni la dispoziţie să se înregistreze în Registrul Naţional, ce a fost instituit pe 18 martie 2015. Începând cu 7 octombrie 2015, tranzacţionările cu energie se vor putea face ulterior înregistrării participanților la piața angro de energie în registrul menţionat, precizează reprezentanţii ANRE într-o informare transmisă participanţilor la piaţă.

Nu este deloc simplu să te înregistrezi, în condiţiile în care datele furnizate trebuie să fie complete şi corecte, spun operatorii care s-au achitat deja de această obligaţie. Raportările obligatorii în cadrul REMIT se dovedesc a fi complexe și dificil de realizat. Pentru a raporta o tranzacție standard, trebuie să completezi 65 de câmpuri într-un formular,au semnalat reprezentanţii AFEER în urmă cu un an.

Potrivit datelor ANRE, până în acest moment au transmis documentele de înregistrare 100 participanți la piață în România. Reprezentanţii Autorităţii recomandă accesarea şi consultarea periodică a website-urilor ANRE și ACER pentru o documentare judicioasă.

Participanții la piață sunt obligați să facă publice în mod efectiv și în timp util informațiile privilegiate pe care le dețin referitoare la o întreprindere/instalațiile pe care respectivul participant la piață/întreprinderea-mamă a acestuia sau o companie asociată le deține în proprietate/ controlează sau ale căror aspecte operaționale intră în atribuțiile participantului la piață respectiv. Vor fi transmise informațiile pe tot lanțul: ordine de tranzacționare, contracte încheiate, energie livrată.

Înregistrarea în Registrul Naţional al participanţilor la piaţa angro de energie

Florin Tobescu, director în cadrul ANRE vine cu explicaţii:

– Participanții la piață care efectuează tranzacții care trebuie raportate Agenției se înscriu la autoritatea națională de reglementare a statului membru în care sunt stabiliți sau în care sunt rezidenți sau, în cazul în care nu sunt nici stabiliți, nici rezidenți în Uniune, într-un stat membru în care realizează tranzacții;
– Un participant la piață se înscrie la o singură autoritate națională de reglementare. Statele membre nu solicită unui participant la piață deja înscris în alt stat membru să se mai înscrie o dată;
– Autoritățile naționale de reglementare instituie registre naționale a participanților la piață, pe care le actualizează permanent. Datele colectate vor fi transmise ACER.

Registrul european centralizat al participanţilor la piaţă

Registrul asociază un cod de identificare unic fiecărui participant la piață și conține informațiile necesare și suficiente pentru a identifica participantul la piață, locul în care este stabilit, persoanele responsabile pentru deciziile sale operaționale și cele referitoare la tranzacții, precum și operatorul sau beneficiarul final al activităților de tranzacționare ale participantului la piață. Până în acest moment sunt înregistrați cca. 750 de participanți la piață.
La nivel european se analizează interacțiunea cu piețele financiare și cu autoritățile de reglementare din acest sector și totodată impactul noii legislații europene asupra REMIT (Regulamentul privind abuzul în piață, Regulamentul privind procesul de evaluare și comparare a performanțelor).

Regulamentul nr. 1227/2011 al Parlamentului European din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 decembrie a.c. și a intrat în vigoare în data de 28.12.2011. În conformitate cu prevederile din regulament, Agenţia pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) se va asigura că autorităţile naţionale de reglementare îşi îndeplinesc sarcinile care le revin în temeiul regulamentului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *