Daniel PINTILIE (AFEER/Statkraft România): Guvernul să garanteze investitorilor o lege a energiei nemodificată cel puțin 10 ani

Publicat pe Categorii Interviuri InvesTenergy
Prima Pagina Interviuri InvesTenergy Daniel PINTILIE (AFEER/Statkraft România): Guvernul să garanteze investitorilor o lege a energiei nemodificată cel puțin 10 ani

Participanții la piața de energie vor fi nevoiți să-și adapteze strategiile pentru a face față noilor rigori europene

Daniel PINTILIE -  membru în Comitetul Director AFEER și Country Manager Statkraft România
Daniel PINTILIE – membru în Comitetul Director AFEER și Country Manager Statkraft România
Este piața de energie din România pregătită pentru viitor? EMIR, REMIT, MiFid – câteva noțiuni, aparent de neînțeles pentru ochiul neavizat; repere solide, însă, pentru toate piețele europene de energie în perioada ce va urma. Un nou set de reglementări privind felul în care companiile vor raporta, urmări și gestiona instrumentele financiare derivate împreună cu tranzacționarea de gaze și energie pe teritoriul Uniunii Europene se afla in plin proces de implementare. Noi tipuri de reguli și obligații au fost introduse, începând cu anul 2014, în piața europeană de energie. Obiectivul principal îl reprezintă monitorizarea piețelor europene angro de electricitate în vederea detectării și eliminării oricărui posibil abuz. Integritatea și transparența sunt esențiale pentru buna funcționare a acestor piețe, pentru promovarea încrederii în rândul participanților și a consumatorilor finali. Despre toate aceste teme, deosebit de importante pentru actorii pieței de energie, am discutat cu Daniel Pintilie, membru în Comitetul Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Country Manager Statkraft România, într-un interviu acordat InvesTenergy.

Este piața de energie din România pregătită pentru acest nou val de obligații? Cum va reacționa piața locală de electricitate la aceste schimbări? Sunt jucătorii pieței pregătiți ? Sunt autoritățile române pregătite să răspunda noilor rigori europene?

– Întrebari pertinente ce-și vor găsi răspunsuri practice în perioada ce va urma. Este foarte probabil ca aceste fenomene să influențeze și piața de energie din România, aducând noi provocări de implementare pe masa reglementatorului. În ciuda numeroaselor poticneli legislative, piața de energie din România rămâne în continuare un reper de lichiditate pentru celelalte piețe vecine, cu un rol strategic declarat în sud estul Europei. România va fi însă nevoită să-și ajusteze politica energetică și să-și îmbunatățească mecanismele de funcționare a pieței, reacționând rapid și eficient la standardale europene de transparenșă și eficiență. În plan secundar, participanții la piața de energie vor fi nevoiți să-și adapteze strategiile și să-și regândească poziționarea în fața unei lumi în continuă schimbare.

Văzută din prisma reglementărilor, cum se prezinta piața energiei din Romania?

– Salutăm preocuparea autorităților da a reglementa și de a acoperi legislativ cât mai bine piața de energie.. Intențiile evidente de îmbunătățire și optimizare a pieței au fost și vor fi primite întotdeauna cu entuziasm, dar nu vor rezolva problema fundamentală a pieței de electricitate din acest moment: o reglementare excesivă și uneori neclară în corelarea acesteia cu nevoile concrete ale contextului economic în care ne aflăm.

Stabilitate și predictibilitate legislativă, reglementări naționale aliniate la nivel european dar adaptate nevoilor locale, fără a restricționa ori a limita dinamica și lichiditatea – sunt doar câteva dintre dorințele participanților pieței de electricitate din România.

Dezvoltarea pieței din România, fie că vorbim de activitatea de trading ori de cea de furnizare, va depinde și în viitor, în primul rând de contextul legislativ. Înțelegerea de către legiuitor a complexității mecanismelor tehnice, specifice pieței de electricitate și transferarea optimă a acestei expertize în zona comercială, va rămâne o provocare continuă și permanentă pentru toate generațiile politice ce vor urma.

Cum va arăta piața de trading și furnizare în următorii cinci ani?

– Activitatea de furnizare a energiei la consumatorii finali a început să fie din ce în ce mai mult dublată, în cadrul aceleiași companii, de activitatea de trading. Mulți furnizori au înțeles importanța optimizării cantităților de energie gestionate, devenind astfel și traderi. Încearcă în acest fel să acopere punctual anumite nevoi de energie rezultate în urma activității de furnizare, fie prin vânzarea unei cantități excedente într-un anumit moment, fie prin cumpărarea unui cantități deficitare, toate cu scopul de a oferta un preț cât mai competitiv clientului final.

Să ne așteptăm la o inflație de mici consumatori pe piață, în perioada următoare?

– Începând cu anul 2014 prețul consumatorilor mici (non casnici) a fost complet liberalizat. În ultima perioadă s-a putut observa o creștere a dinamicii pieței de furnizare. Au apărut noi companii dedicate acestei activități, promovând o politică de preț agresivă în câștigarea de noi cote de piață. Vechii furnizori au fost astfel obligați să-și ajusteze ofertele și să gândească noi strategii pentru a face față competiției în creștere.

Există semnale că piața de furnizare din România își schimbă dinamica. Datorită recentei liberalizări, estimez în următorii 1-2 ani o creștere a numărului consumatorilor mici(non casnici) pe piața concurențială de la aprox 90-100 mii până la 200-250 mii. Furnizorii vor avea o misiune dificilă în condițiile actuale în a-și împărți cota de piață existentă și in a câștiga noi clienți. Diversificarea portofoliului propriu și a strategiei de achiziție a energiei pe termen lung, crearea unui coș de energie cât mai divers care să conțină producție de energie din surse regenerabile, achiziții în avans, achiziții din import sau din piața spot, ar putea conduce în final la obținerea unui preț competitiv.

Achizițiile unor volume mari de energie în avans reprezintă o parte importantă din strategia de business a furnizorilor. Condițiile de piață actuale par să avantajeze marile companii de furnizare, cu experiență, putere financiară și cu rețea proprie de clienți și vor pune presiune pe micii furnizori, evident vulnerabili în fața acestor provocări financiare și logistice. Cei mai mulți clienți finali au înțeles drepturile pe care le au, dar și riscurile la care sunt expuși. Au devenit mult mai sofisticați și mai educați. Prețul va rămâne un criteriu important în alegerea furnizorului dar, în final, doar flexibilitatea și diversitatea serviciilor suplimentare oferite de fiecare furnizor va face diferența pe termen lung.

Cu ce probleme se confruntă furnizorii și traderii de energie in Romania?

– Costurile ridicate, flexibilitatea redusă a autoritatilor, birocrația excesivă sau coordonarea redusă între instituțiile statului – reprezintă câteva provocăi majore în acest moment. Imposibilitatea companiilor private de a încheia contracte negociate liber(necentralizat), în mod direct și fără restricții de volum, aduce România din nou în zona excepțiilor în raport cu practica europeană. La fel, interzicerea tranzacțiilor cu cantități și prețuri flexibile apasă și mai mult pe dinamica pieței, defavorizând micii producători de energie regenerabilă.

Preţul energiei electrice pe bursa OPCOM-PZU a scăzut in ultima perioadă. De ce nu se vede și in facturile clientilor?

– Prețul pieței spot (PZU), deși este corect văzut ca un reper al evoluției pieței energiei în România, nu ar trebui să fie luat necondiționat ca reper imediat și pentru scăderea prețului la consumatorul final. Scăderea ori creșterea prețului energiei din piața spot nu va putea influența imediat și prețul la consumatorul final. Explicația este dată de diferența fundamentală dintre cele două piețe, care ar trebui analizate separat. Piața spot este o piață angro, iar piața consumatorilor finali este o piață en detail, fiecare cu mecansime total diferite de funcționare și de formare a prețului.

Furnizorii încheie contractele de furnizare cu consumatorii finali, de regulă, în avans pe un an de zile. În acest sens își achiziționează energia de pe piețe paralele cu piața spot (piața la termen – PCCB sau piața OTC ), unde prețul este, de cele mai multe ori, mai mare decât cel din piața spot. Astfel, furnizorii își gândesc pe termen mediu și lung strategiile de achiziție a energiei și ajung în final să aibă costuri foarte ridicate. Cumpărarea energiei în avans și în cantități mari, de pe alte piețe decât piața spot, este recomandată și necesară tocmai pentru a se putea oferi clienților un preț final competitiv. Piata spot(PZU) este, teoretic, o piață pentru reglaj. Această piață ar trebui să ajute furnizorul, doar pe termen scurt, să se regleze, fie în legătură cu un excedent de energie rămas în portofoliul acestuia, prin vânzarea sa rapidă, fie în raport cu o nevoie acută de energie, prin cumpărarea acesteia, într-un anumit moment.

Care este rolul furnizorilor în piața de energie?

– Datorită rolului extrem de important în piața de electricitate, existența si operarea furnizorilor de energie este atent reglementată și monitorizată de autorități în orice piață europeană, inclusiv si în România. Ei sunt pioni importanți și necesari în orice piață de energie. Clientul final nu are capacitatea financiară să-și cumpere singur energia direct de la producători și nici nu i se permite legal să facă acest lucru. Prezența furnizorilor este necesară dar și obligatorie în acest ciclu.

Cum mulți dintre furnizori sunt și traderi, aceștia sunt și o importantă verigă de legătura între producătorii de energie, bănci și, în final, consumatori. În plus, furnizorii și traderii asigură dinamica și lichidatea oricărei piețe de energie.

Cum apreciați evoluția prețurilor de energie pe platformele OPCOM?

– Pe termen scurt, apreciez că prețurile vor rămâne neschimbate, relativ scazute. Există multă energie regenerabila în piață, există furnizori care ofertează prețuri mici; cererea de energie nu a crescut foarte mult, creșterea economică este realativ scazută, atât intern cât și la nivel internațional. Pe termen mediu și lung – peste 3 -5 ani – tind să cred că lucrurile se vor schimba; prețurile ar putea să crească puțin, în strânsă legătură cu creșterea consumului și a exportului.

Majoritatea dorințelor și speranțelor participanților la pieța de energie din România sunt legate de stabilitate, coerența legislativa și predictibilitate. Orice investitor dorește un mediu legislativ sigur și predictibil. Într-un scenariu ideal, m-aș aștepta la o garanție solidă din partea actualului premier, promisiune care sa fie preluată de succesorul sau, cum că, după ce se preiau propunerile pertinente ale actorilor din piaţă, legea energiei rămâne neschimbată pe o perioadă de cel puțin 10 ani. Investitorii își doresc totodată un mesaj clar și o asumare fermă din partea Guvernului.

Influența statului este încă puternică. Doar timpul ne va arăta dacă strategia pe termen lung va fi una câștigătoare. Sunt încrezător că piața de energie din România își va atinge mai devreme sau mai târziu potențialul său maxim.

Mulțumesc.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Daniel PINTILIE (AFEER/Statkraft România): Guvernul să garanteze investitorilor o lege a energiei nemodificată cel puțin 10 ani”

  1. Guvernul sa-si asume ca Parlamentul nu modifica Legea 10 ani ? Inteleg ca oricine se pricepe la energie si nu trebuie prea multa scoala pentru asta, dar despre sepatatia puterilor in stat speram ca se invata inca de la gradinita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *