Plan de 6 măsuri imediate pentru salvarea CEH. Administratorul judiciar va merge în Instanță cu un raport privind cauzele care au dus la insolvență

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Plan de 6 măsuri imediate pentru salvarea CEH. Administratorul judiciar va merge în Instanță cu un raport privind cauzele care au dus la insolvență

La Complexul Energetic Hunedoara se derulează în prezent un program de măsuri imediate, convenit cu administratorul special și discutat cu conducerea companiei și cu sindicatul Muntele.

Șase măsuri se vor aplica de urgență la CE Hunedoara, și anume:

  • reducerea graduală a salariilor pentru personalul de conducere și a consilierilor;
  • restructurarea organigramelor atât la sediul central, cât și la sucursale;
  • renegocierea contractului colectiv de muncă;
  • reducerea cheltuielilor cu transportul și reglementarea deplasărilor/delegațiilor inclusiv pentru personalul de conducere al CEH;
  • analizarea și, după caz, denunțarea contractelor în derulare, care nu sunt benefice CEH;
  • demararea procedurilor de recuperare a creanțelor.Complex-Energetic-Hunedoara

Măsurile nu vor afecta personalul direct productiv sau cel care-l deservește, astfel încât să nu se diminueze capacitatea de producție a complexului, susțin reprezentanții Ministerului Energiei, în răspunsul la o întrebare adresată de un parlamentar.

În paralel cu aplicarea măsurilor, administratorul judiciar va prezenta instanței de judecată un raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția insolvenței CE Hunedoara, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă. Raportul va evidenția cheltuielile cu mijloacele de transport, cuantumul în totalul cheltuielilor, legalitatea și necesitatea deplasărilor, precum și persoanele responsabile. Legal, administratorul judiciar are dreptul să atragă răspunderea organelor de conducere sau oricăror persoane implicate pentru fapte care au contribuit la starea de insolvență a CE Hunedoara, se menționează în răspunsul Ministerului Energiei. După finalizare, raportul va fi aprobat de judecătorul sindic și va fi publicat în Buletinul procedurilor de insolvență.

Între timp, protestele spontane continuă… economiștii, juriștii, inginerii, normatorii, operatorii nu vor  în ‘concediu de așteptare’

Situația este complicată la Complexul Energetic Hunedoara. Cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, singura societate care furnizează agent termic în orașele din Valea Jiului și în Municipiul Deva este în insolvență din 7 ianuarie 2016. Cu o capacitate instalată de 1.225 MW, ce asigură o cotă de cca 6% din totalul producției naționale de energie electrică, CE Hunedoara este cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a României. Societatea înregistrează pierderi de peste 1,2 miliarde lei.

În cadrul companiei lucrează aproximativ 6.300 de angajați, la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, și la termocentralele Mintia și Paroșeni. De la intrarea în insolvență, angajații o țin în proteste spontane. Aproape 200 de angajați TESA de la minele de cărbune ce aparțin companiei au declanșat miercuri un protest spontan în fața sediului companiei din Petroșani, nemulțumiți de o decizie a administrației prin care vor fi obligați să plece în șomaj tehnic, începând cu data de 4 martie. Protestatarii sunt economiști, juriști, ingineri, normatori sau operatori. Aceștia vor pleca în ‘concediu de așteptare’ — după cum este denumit de administrație și sindicate, vor rămâne acasă o perioadă de zece zile, în care li se va plăti 75% din salariu.Temerea sindicaliștilor este că administrația ar putea extinde și la personalul direct productiv procedura prin care trimite oamenii în șomaj tehnic.

Echipa de la Ministerul Energiei dă asigurări însă că va întreprinde toate demersurile necesare pentru menținerea CEH, considerat un operator  important pentru Sistemul Energetic Național.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Plan de 6 măsuri imediate pentru salvarea CEH. Administratorul judiciar va merge în Instanță cu un raport privind cauzele care au dus la insolvență”

  1. Oare de ce iese la declaratii cu prostii ? Stie cineva din ,, minister,, care face afirmatia ca nu vor fi afectati de trimiterea in ,, concediu de asteptare ,, cei direct productivi sau cei care DESERVESC PERSONALUL DIRECT PRODUCTIV , ca cei din activitatea de energie si cei din execitiv sunt considerati ,, INDIRECT PRODUCTIVI ,, prin sistemul de salarizare in ACORD INDIRECT ??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *