- Comisia de Industrii și Servicii Camera Deputaților a dat start-ul dezbaterilor pentru Legea energiei și a gazelor, respectiv Legea energiei termice
Sunt anunțate schimbări majore în legislația primară în energie! Senatorii și deputații s-au întors din vacanță, începe prima sesiune parlamentară, și tot astăzi se dă start-ul dezbaterilor pentru două legi importante, la Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților: Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 și Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006.
.
Asociațiile/organizațiile din domeniul energetic și-au pregătit propunerile de modificare a Legii 123, există și o inițiativă legislativă a unui grup de parlamentari, înregistrată la Senat. Legislația actuală nu mai este eficientă, trebuie modificată și adaptată pentru a corespunde situației la zi din sectorul energetic, au semnalat reprezentanții asociațiilor de profil.
Contractele bilaterale de energie sunt absolut necesare, o spun și susțin, la unison, participanții la piață, dar și autoritățile, parlamentarii. Referindu-se la contractele bilaterale, Președintele Comsiei de Industrii și Servicii, Iulian Iancu, a precizat cu ocazia Conferinței anuale a AFEER: “Avem în prezent toate instrumentele de piață. Lipsește unul singur, cel al contractelor bilaterale, care a fost sistat în iunie 2012.Este momentul să reluăm această discuție împreună cu actorii din piață. Trebuie să găsim pârghiile pentru reintroducerea contractelor bilaterale”.
Demersul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER este susținut și de alte asociații de profil, care solicită schimbarea articolului 23 din Legea 123 în sensul reintroducerii contractelor bilaterale negociate direct pe piața angro de energie electrică.
Modificările la Legea energiei și a gazelor au în vedere o serie de mecansime care să facă legea mai operațională și mai în acord cu realitatea din economie și societatea nostră, sunt argumentele aduse de un grup de 22 parlamentari, inițiatori ai unei propuneri legislative.
Amendamente la Legea 123
Producătorii clasici de energie insistă pentru valorificarea în primul rând a resurselor interne şi după aceea să se apeleze la importuri. Se dorește astfel să se acorde acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă în centrale electrice care utilizează combustibili din producţia internă, dar numai pentru cantităţi anuale corespunzătoare unei energii primare de maximum 25% din cantitatea totală de combustibil echivalent, necesară pentru a produce energia electrică aferentă consumului brut final al ţării. În susținerea cerereii, se motivează că folosirea rezervelor interne de cărbune, care sunt suficiente pentru următorii 50 de ani, va conduce la reducerea preţului energiei la consumatori şi la asigurarea independenţei energetice a ţării. Ca România să aplice o altă cotă – decât 15% cât este în prezent – trebuie (în baza unui studiu de impact) obținută derogare de la Comisia Europeană, de aici și reținerea altor participanți la piață!
În prezent, tariful aferent serviciului pentru introducerea de energie electrică în reţea – TG, practicat de Transelectrica este diferit pe cele opt zone de licenţă. Pentru o concurenţă corectă între producători, se impune egalarea acestor tarife, deoarece tranzacţiile la OPCOM includ obligatoriu TG, este o altă propunere supusă dezabterii.
Producătorii clasici de energie mai insistă pentru stabilirea de reguli care să le permită participarea la pieţele regionale şi piaţa europeană de energie electrică. În acest sens, să se stabilească reguli noi de alocare a capacităţii de interconexiune – ATC. Este necesar să fie mărită capacitatea alocată pe termen lung, pentru a permite perfectarea de contracte pe termen de cel puţin un an, este o altă propunere de modificare a Legii 123. Această măsură ar permite producătorilor să-şi acopere costurile de producţie în perioadele în care consumul în SEN este redus!
Se solicită totodată ca ANRE să facă publice și contractele reglementate şi cele de export. Prețurile și cantitățile stabilite în urma tranzacțiilor efectuate pe toate piețele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piața reglementată și de export se fac publice conform reglementărilor ANRE, propun inițiatorii propunerii legislative. Potrivit acestora, prin nepublicarea profilărilor orare ale cantităților în cazul contractelor reglementate și a celor de export, ANRE încalcă prevederile articolului 23 din Legea energiei.
Legea energiei termice, adoptată până la finele lunii iunie
Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, vrea ca Legea energiei termice să fie adoptată până la finele primei sesiuni parlamentare, adică până la 30 iunie a.c. „Este indicat și ne-am propus să avem o lege a energiei termice până la 30 iunie, întrucât, din a doua sesiune parlamentară, va mai rămâne de lucru doar perioada 15 septembrie — 1 octombrie, după care începe campania electorală și este greu să treci o lege”, a declarat Iulian Iancu, în cadrul unei conferințe de specialitate. În opinia lui Iancu, cea mai eficientă, cea mai puțin poluantă și cea mai ieftină modalitate de încălzire este și va rămâne sistemul centralizat, însă consumatorii nu sunt încurajați de comportamentul autorităților și al operatorilor.