- Transelectrica nu exercită un control asupra OPCOM, care se supune regulilor ANRE și are o poziţie independentă în piața de energie
- Raport CS: Formenerg și Icemenerg-Service nu au fost luate în calcul la consolidare întrucât, conform legislației contabile aplicabile, impactul activităţii acestora este considerat nesemnificativ pentru scopul consolidării. Icemenerg Service este în procedură de faliment
Dintre filialele companiei doar societăţile Smart și Teletrans sunt incluse în perimetrul de consolidare financiară a Grupului, se precizează în Raportul Consiliului de Supraveghere pe 2018 al companiei.

“Formenerg și Icemenerg-Service nu au fost luate în calcul la consolidare întrucât, conform legislației contabile aplicabile, impactul activităţii acestora este considerat nesemnificativ pentru scopul consolidării, în timp ce filialele ce participă la perimetrul de consolidare (Smart și Teletrans) au demarat procedurile în vederea implementării principiilor de guvernanață corporativă, în conformitate cu reglementările OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în instituțiile publice”, au explicat supraveghetorii companiei în documentul menționat.
Se dorește ca, prin implementarea principiilor guvernanței corporative să se eficientizeze activitatea Smart și Teletrans.
Transelectrica are în componență cinci filiale. La trei dintre acestea, respectiv Formenerg, Teletrans și Icemenerg Service este unic acționar. De notat că Icemenerg Service este în procedură de faliment.
Transelectrica nu exercită un control asupra OPCOM, care se supune regulilor ANRE și are o poziţie independentă în piața de energie. Structura acţionariatului OPCOM este următoarea: Transelectrica – 97,84%, Statul român prin Ministerul Economiei – 2,16%.
În ce privește Smart, Transelectrica este acționar majoritar cu o deținere de 70% din capitalul social al filialei. Filiala Smart, cu 8 sucursale, asigură mentenanță și lucrări speciale ale Reţelei Electrice de Transport (RET). Se ocupă, totodată, de efectuarea de revizii şi reparaţii la aparatură şi echipamente sub tensiune, transformatoare şi autotransformatoare, remedierea incidentelor la instalaţii electrice şi microproducţie de echipamente electrice.
Teletrans asigură serviciile de telecomunicații și tehnologia informației în rețelele electrice de transport. Filiala utilizează o rețea de fibră optică construită într-o tehnologie fiabilă OPGW, cu puncte de acces în 110 localități, precum și legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria și Serbia și asigură servicii de integrare in sistemul EMS/SCADA pentru producătorii de energie din surse regenerabile si noile sisteme de comandă-control din stații retehnologizate.
Transelectrica, în litigii cu trei dintre filalele sale. Procese ce trenează de ani buni cu ANAF, ANRE, Curtea de Conturi, ANAF și alte companii
Potrivit Raportului CS, Transelectrica este implicată într-o serie de litigii importante, care trenează de ani buni, cu RAAN, ANAF, ANRE, Curtea de Conturi, Asito Kapital, Electrocentrale București, Conaid Company, FF Wind Energy International, ANAF, Romsilva.
Compania mamă se judecă și cu filialele sale OPCOM, Smart și Teletrans.
Cu OPCOM se judecă de mai bine de 4 ani pentru plata în solidar a unei amenzi de un million de euro aplicată de Comisia Europeană. După refuzul Transelectrica, banii au fost plătiți integral doar de către OPCOM în 2014 și de atunci cele două companii se tot judecă pentru împărțirea amenzii, noi termene fiind stabilite în ultimii ani în instanță. În urma unei investigații, CE a acuzat OPCOM că a abuzat de poziție dominantă pe piaţa românească cu privire la facilitarea tranzacționării energiei electrice pe piața spot, cu încălcarea normelor antitrust ale UE.
Cu filiala Smart, Transelectrica are 3 litigii. Într-un dosar din 2016 înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Transelectrica a dat în judecată Smart și cere obligarea filialei la plata sumei de 2.797 mii lei, incluzând TVA, şi accesorii calculate la suma de 2.872 mii lei. Dosarul este suspendat până la soluţionarea definitivă a unui alt dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucureşti în contradictoriu cu Curtea de Conturi.
Alte 2 dosare sunt din 2017: unul înregistrat la Tribunalul Argeș, Transelectrica solicită obligarea Smart la plata sumei de 36 mii lei, obiectul dosarului fiind pretenții cu profesioniștii. Celălalt, înregistrat la Tribunalul București, Transelectrica solicitând obligarea Smart la restituirea unei sume de 7.652 mii lei, la care se adaugă TVA, cu titlu de prejudiciu suportat de compania mama.
Transelectrica se judecă și cu Teletrans în două dosare din 2017 înregistrate la Tribunalul București. În primul caz, Teletrans solicită obligarea Transelectrica la plata sumei de 4.635, contravaloare garanție bună execuție constituită conform unui contract din 2010. În cel de-al doilea dosar, Teletrans cere instanței să constate îndeplinite în totalitate serviciile ce fac obiectul contractului 03/2007 și să oblige Transelectrica la plata sumei de 214.355,40 euro la care se adaugă TVA, la cursul valutar de la data emiterii facturilor, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate. La termenul de judecată din 10.12.2018, s-a amânat cauza în vederea stingerii litigiului pe cale amiabilă.