Pot conta românii pe o scădere a prețului la energie?

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Pot conta românii pe o scădere a prețului la energie?

Din ianuarie 2016, prețul energiei electrice la consumatori va scădea cu 3-5%, după cum a anunțat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, prezent la Conferința anuală AFEER. Grație unei conjuncturi pozitive – consum de energie în creştere anul acesta, inflație în scădere – ANRE își permite să umble la tarifele de distribuție, operând scăderi de 8%.

foto din factura

Decizia reglementatorului nu este pe placul distribuitorilor de energie, însă pentru mulți dintre ei nu este o surpriză. Primele analize, în baza informațiilor transmise de operatori, au avut loc la ANRE, însă se speră ca decizia finală să mai îndulcească lucrurile. „Deocamdată este o veste și pentru noi pentru că nu știam de procent sau de intenția Autorității de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am înțeles, la o primă analiză a dosarelor sau a informațiilor transmise de operatori acesta ar fi concluzia ANRE că ar trebui să scadă tarifele de distribuție. Încă nu știm și nu este decizia finală pentru că urmează niște analize mai aprofundate”, susține Silvia Vlăsceanu, director general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Pot conta românii pe o scădere a prețului la energie? Reducerea tarifelor de distribuție și de transport, care sunt în sarcina Autorității de Reglementare, nu înseamnă automat și o reducere a facturii consumatorului final, consideră reprezentanta ACUE.

Într-adevăr, discuțiile se poartă și pe alte paliere. Trebuie luat în calcul impactul exceptărilor de la plata de certificate verzi a marilor consumatori industriali de energie asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat) . La solicitarea InvesTenergy, Ministerul Economiei a estimat un impact de 3 bani/KWh. Încă nu se știe cum rămâne cu cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, care nu a fost aprobată de Guvern. Referitor la impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie, autoritățile s-au angajat să mențină constant acest nivel, respectiv de 35 lei/MWh. Însă pentru mulți dintre producătorii de energie din surse regenerabile, o creștere a cotei ar fi o șansă să-și salveze afacerile!

Luând în considerare toate aceste aspecte, este de dorit pentru toată lumea – consumatori, operatori, autorități – să se păstreze prețul actual la energia electrică în 2016!


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *