Premieră în România: Prima staţie pentru stocarea energiei a fost inaugurată de EDP Renewables la Constanța

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Premieră în România: Prima staţie pentru stocarea energiei a fost inaugurată de EDP Renewables la Constanța

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

Sursă foto: George Niculescu, facebook

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de Bursa.

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene.

Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă nu este posibilă fără o piață de stocare a energiei electrice

Mihai Sanduleac, reprezentant al UPB, Facultatea de Energetică a prezentat multiplele avantaje ale stocării energiei electrice  într-un studiu  CME cu tema “Dezvoltarea SRE nu este posibilă fără o piață de stocare a energiei electrice”:

  • asigură “mutarea” energiei din perioada de exces în cea de vărf de sarcină;
  • permite furnizarea unor rampe rapide de creștere a producției de energie în apropierea vărfului de seară sau cănd apar dezechilibre bruște în sistem (performanțe egale sau mai bune cu cele ale grupurilor hidroenergetice);
  • asigură livrarea de servicii tehnologice de sistem la nivel superior – reglaj primar cu angajare in 30 secunde (ENTSO-E) sau mai rapid (10 sau 1 secunda, cerute un UK), inclusiv “black start” (repornire după blackout);
  • permite evitarea congestiilor, deci evitarea sau amânarea investițiilor în rețea;
  • prin electronica de putere (invertoare cu funcționare în 4 cadrane) poate regla tensiunea si poate furniza/absorbi energie reactivă funcție de necesitățile de sistem.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *