Premierul Orban: ANRE, deși știa că ne asumăm răspunderea pentru OUG 114, a inclus taxa de 2% în calculul tarifelor de distribuție și transport

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Premierul Orban: ANRE, deși știa că ne asumăm răspunderea pentru OUG 114, a inclus taxa de 2% în calculul tarifelor de distribuție și transport

Guvernul și-a asumat răspunderea pe modificarea prevederilor din OUG 114. Premierul Ludovic Orban a declarat ieri, în Plenul Parlamentului: ”Ordonanța 114 a generat efecte nocive în foarte multe domenii”.  Referindu-se la eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, Orban a precizat: „Am desființat taxa de 2% care era pusă pentru companiile din energie și care a generat efecte extrem de negative. Spre exemplu, Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei, deși știa că ne asumăm răspunderea pentru OUG 114, în calculul tarifelor de distribuție și transport, a inclus această taxă, consecințele fiind, evident, creșterea costului pentru transport și distribuție, și ca atare, creșterea prețului pentru consumatorul final. (…)

ANRE a anunțat însă că prețurile la energia electrică nu vor crește pentr populație din ianuarie 2020. Nivelul tarifelor reglementate aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță se menține la nivelul celor aflate în vigoare, la acest moment, a anunțat ANRE, printr-un comunicat.

Ludovig Orban premierul a anunțat, totodată, că Executivul își asumă să reglementeze situația consumatorilor vulnerabili. Revenirea la o piață liberă în domeniul energiei și al gazului nu se va produce de la 1 ianuarie. „Să vă spun pe scurt privitor la Energie: Se știe că după ce România a trecut la liberalizarea energiei electrice și gazului, OUG 114 a revenit la prețul reglementat pentru consumatorii vulnerabili, captivi, casnici, impunându-se producătorilor un preț de vânzare ca și producător, atât pentru energie electrică, cât și pentru gazul natural. Revenirea la o piață liberă în domeniul energiei și al gazului, nu se va produce imediat, de la 1 ianuarie, ci cu o perioadă de tranziție, care să permită revenirea la fixarea prețurilor pe piață și să ne permită timpul, ca Guvern să aprobăm reglementarea referitoare la consumatorul vulnerabil. E o problemă care grevează de mult timp și pe care niciun Guvern nu a rezolvat-o. De exemplu, de prețul la gaz și energie nu beneficiază doar categoriile vulnerabile, cei cu venituri mici, ci toți cetățenii. Ceea ce ne dorim este să direcționăm resursele către cetățenii români care au nevoie de sprijin din cauza veniturilor mici pe care le încasează. În perioada de tranziție până la revenirea fixării prețurilor, ne-am asumat răspunderea să venim cu legislația care să reglementeze situația consumatorului vulnerabil”, a mai precizat Ludovic Orban în fața parlamentarilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *