Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind taxa de solidaritate

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind taxa de solidaritate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat  Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023). Pe scurt, legea privind taxa de solidaritate.

Legea va intra în vigoare după 3 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, recent, proiectul de lege prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Parlamentului. 

În urma reexaminării legii, senatorii au adoptat un amendament care prevede că “persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea 227/2015, care desfăşoară activităţi în domeniile prevăzute de Regulamentul UE 1854/2022 şi care desfăşoară atât activităţi de extracţie a ţiţeiului cât şi de rafinare a ţiţeiului, datorează o contribuţie de solidaritate calculată conform art. 2 alin (13)”. Acest alineat prevede: “Contribuţia de solidaritate datorată de către contribuabilii prevăzuţi la art. 1 alin (6) este de 350 lei pe tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinare”. Potrivit unui alt amendament, “contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obţinut producţie în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (1) nu datorează contribuţia de solidaritate”.

Potrivit calculelor specialiștilor, în nouă formă a proiectului de lege adoptată de Camera Deputaților și care urmează să fie promulgată de Președintele Iohannis, OMV Petrom ar urma să plătească o contribuție de solidaritate de trei ori mai mică (300 milioane euro), Black Sea Oil & Gas nu va plăti taxa de solidaritate, Romgaz va plăti 200 milioane de euro, iar Rompetrol – circa 150 milioane de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *