La un de la cuplarea piețelor de energie între România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, ca un prim pas către piaţa energetică unică europeană, se produc efecte, cele mai vizibile fiind reflectate în creşterea schimburilor transfrontaliere şi formarea unui nivel mediu de preţ pentru cele patru burse de energie, au susținut reprezentanții OPCOM, Transelectrica şi ANRE, în cadrul unei conferințe de specialitate organizată de publicația Energy Center.
Scopul cuplării piețelor din punct de vedere tehnic, procedural și legislativ a fost îndeplinit, susțin reprezentanții OPCOM, precizând în acest sens: majorarea eficienței tranzacțiilor transfrontaliere de export și import de energie, creșterea eficienței alocării capacității de interconexiune, îmbunătățirea securității în alimentarea cu electricitate, o lichiditate sporită și o volatilitate mai scăzută a prețului.
Deputatul Rodin Traicu, membru în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a atras atenția tuturor că “industria urmează energia ieftină”. ‘Problemele s-au diversificat foarte mult în sistemul energetic având în vedere cadrul legislativ primar care acomodează cele 28 de ţări care fac parte din Uniunea Europeană. Industria urmează energia ieftină. Acest lucru trebuie să stea permanent în atenţia noastră’, a spus Traicu. Potrivit acestuia, România trebuie să devină mai flexibilă pe partea de reglementare secundară.
Reprezentantul CE Oltenia, director Ionel Ilie a subliniat că, “nu cuplarea piețelor a determinat creșterea exportului de energie, așa cum a transmis ANRE printr-un comunicat de presă, ci productia crescuta de energie regenerabila”. Gheorghe Vişan, director Transelectrica a explicat că România are o capacitate mică de export a energiei din cauza diferenţelor mari de presiune din reţelele care ar trebui interconectate.
La conferința organizată de Energy Center, reprezentanții OPCOM, Transelectrica şi ANRE au prezentat etapele următoare în atingerea obiectivului ca România să fie pe deplin integrată în piaţa unică europeană de energie.