Privatizarea OPCOM, un proiect mult discutat și atât! “Avem solicitări de la burse de energie importante din Europa care vor să devină acţionari ai OPCOM, dar diversificarea acţionariatului este un proiect care stagnează în momentul de faţă”, a declarat Victor Ionescu, director general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM), în cadrul unei conferințe de specialitate, reiterând susținerea sa pentru acest proiect.
Autoritățile române ignoră solicitările de la FMI și Comisia Europeană de accelerare a procesului de diversificare a acționariatului la bursa de energie.
De 10 ani, toate echipele care s-au perindat pe la ministere discută despre asigurarea independenței OPCOM, companie care trebuie scoasă din ograda Transelectrica, există proiecte și soluții în acest sens, însă primează interesul de a păstra lucrurile așa cum sunt în prezent. În acest moment, Transelectrica și filiala sa OPCOM sunt în administrarea Ministerului Economiei, care nu suflă o vorbă despre prezentul sau viitorul bursei de energie. La finele anului trecut, se vehicula că bursa de energie va fi deţinută de Ministerul Economiei, acţiunile deţinute de Transelectrica la OPCOM urmând să treacă în proprietatea privată a statului şi administrarea sa.
După listarea cu succes a Electrica, în vara anului trecut, specialiștii au început să lucreze cu entuziasm la o analiză pentru privatizarea OPCOM, respectiv efectele asupra pieței. O variantă inițială luată în calcul a fost o privatizare până la sfârşitul anului 2014, prin vânzarea de pachete de acţiuni către companii care sunt active pe bursa de energie.
Până la privatizare, s-a reușit asigurarea independenței OPCOM în sensul neintervenției Transelectrica în deciziile administrative și executive. Orice amestec din partea companiei mamă a fost întotdeauna stopat cu sprijinul ministerului de resort, a premierului. Nu există niciun fel de intervenție din partea Transelectrica, chiar dacă este acționar 100% , dau asigurări reprezentanții OPCOM.
În schimb, s-au remarcat unele situații conflictuale între compania mamă și filiala sa, aceasta din urmă chemând în judecată Transelectrica, în data de 24 noiembrie 2014, în vederea obligării acesteia la plata frățește a amenzii de un milion de euro aplicată de Comisia Europeană.
Citește și OPCOM versus Transelectrica: Amenda CE de un milion de euro se achită frățește
Ionescu: Valoarea anuală a tranzacţiilor OPCOM va creşte cu 1-1,2 miliarde de euro
“Valoarea anuală a tranzacţiilor realizate de participanţii la piaţa energiei electrice administrate de OPCOM depăşeşte 2,5 miliarde de euro, în 2015. Estimăm o creștere a acestora cu 1-1,2 miliarde de euro”, a declarat Victor Ionescu. OPCOM a împlinit 15 ani de funcționare! ” Administrăm intenţiile de tranzacţionare a 1.784 de participanţi, prin opt pieţe, 12 produse şi 38 de instrumente”, a declarat domnul Ionescu, adăugând că OPCOM a organizat anual peste 250.000 de sesiuni de tranzacţionare, cu o rată de succes de peste 75%, respectiv o rată de participare mai mare de 62%”, mai spune reprezentantul OPCOM.
Este foarte usor sa te lauzi cand esti monopol de stat si controlezi toata piata unei tari intregi.