Propunerea Ministerului Energiei de amendare Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie este catalogată de asociațiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România – RWEA, PATRES, RPIA și ArmHE ca fiind „o mângâiere pe creștet înaintea execuției!”
“În al doisprezecelea ceas, cerem cu insistență să nu se mai amâne luarea unei decizii de salvare a producătorilor energie din surse regenerabile. Propunerea de amendare a legii exprimată de Secretarul de Stat Bogdan Badea nu face decât să amâne cu până la doi ani soluționarea situației, iar această tergiversare în aplicarea de soluții împinge toți investitorii către faliment cu efecte deosebit de grave asupra economiei naționale. De altfel, chiar și reprezentanții ANRE au recunoscut ca fără aportul SRE în sistemul energetic național prețul energiei ar urma să crească foarte mult”, transmit cele 4 asociații printr-un comunicat comun.
.
Reacția asociațiilor vine după o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Energiei și ANRE, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele a două studii independente realizate de către POYRY și una din cele patru mari companii de consultanță din România, ce confirmă starea de “moarte clinică” în care se află producătorii de energie din surse regenerabile.
“Rezultatele în cifre oglindesc situația dezastruoasă în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă. Nu mai este timp de așteptat pentru luarea unei decizii normale de salvare a unei industrii împinse voit spre faliment!”, se menționează în comunicatul comun al asociațiilor de profil, care prezintă cifrele și concluziile studiilor independente:
• Pierderea netă totală (la nivel consolidat) a industriei eoliene în anul 2014 a atins 2,1 Mld. RON;
• Scăderi ale valorilor activelor (deprecieri) de 1,5 Mld RON datorită scăderii dramatice a veniturilor în 2014;
• Diminuarea valorii capitalului propriu cu 30% într-un singur an.
Studiul efectuat de POYRY asupra nivelului de profitabilitate al parcurilor eoliene din România demonstrează că astăzi această industrie este departe de orice idee de profit fiind, dimpotrivă, în pierdere, fapt confirmat de intrarea în insolvență a două parcuri eoliene, insolvențe care vor fi din ce in ce mai dese si din ce in ce mai importante în anul ce urmează, situație care va afecta masiv atât sectorul bancar cât și restul economiei, susțin cele 4 asociații.
Un alt aspect evidențiat de studii este că doar aproximativ 2/3 din certificatele verzi emise în 2014 si 2015 sunt tranzacționate, toate la prețul minim, cu efecte negative atât piața de energie, cât și piața (inexistenta azi) de certificate verzi.
Mai mult. rata de rentabilitate a investiției unui parc eolian a atins în 2014 o valoare de sub 1% și este în continuă scădere. Aceeași situație se regăsește azi la toate tehnologiile de producție din sectorul regenerabil.
Asociațiile au semnalat și faptul că, deși autoritățile române au anunțat atingerea prematură a țintelor asumate cu privire la energia produsă din SRE până în anul 2020, au dat ulterior dovadă de incoerență, astăzi încurajând viitoare dezvoltări ale capacităților mici de producție remunerate prin tarif reglementat (tip feed-in-tariff) în cadrul aceleiași scheme de suport.
În condițiile date, reprezentanții sectorului regenerabilelor își pun o serie de întrebări: Ce credibilitate mai poate avea Statul român când lasă cu bună știință o întreagă industrie să moară? Ce credibilitate mai poate avea actualul Guvern când pare mai preocupat de potențiale noi investiții decât de cele existente și care reprezintă bani reali injectați în economie? Investitorii, nu doar din energie ci și din alte domenii, nu mai au încredere și nici nu ar trebui să aibă (având în vedere situația producătorilor energie din SRE care, pe o schemă de ajutor de stat, sunt împinși cu bună știință în faliment) în politicile statului român, susțin aceștia.
“Există soluții, există pași ce pot fi făcuți fără să se declanșeze un impact major către consumatorul final. Guvernul, ascunzându-se sub imaginea de protector față de consumatorul final omite să vorbească de pierderile reale – bani la buget veniți din taxe reale – și potențiale – procese, dosare de arbitraj – cauzate de statusul actual al industriei, precum și de avantajele producției de energie din surse regenerabile. Sectorul regenerabilelor nu lovește sub nici o formă în consumatorul final și nici nu dorește să profite de pe urma acestuia. Este momentul ca și Guvernul să renunțe la justificarea actelor sale prin teama de reacție a aceluiași consumator care – în ultimă instanță – va suferi din pricina acestor acțiuni iresponsabile, în esență prin creșterea prețului real al energiei electrice”, se precizează în comunicatul comun.