Producătorii din sectorul regenerabilelor trec la proteste. 200 investitori cer autorităţilor să stopeze falimentul verde

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie Producătorii din sectorul regenerabilelor trec la proteste. 200 investitori cer autorităţilor să stopeze falimentul verde

În cadrul Campaniei “Stopați falimentul verde!”, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a iniţiat o acţiune de Protest, la care au aderat 200 de producători de energie din surse regenerabile, membri ai organizaţiei, precum şi alţi investitori din domeniu.

images (2)“Într-un apel disperat, cei 200 de producători, care au răspuns prompt la un Chestionar cu 6 întrebări relevante, protestează faţă de lipsa totală de decizii care dăunează sectorului regenerabilelor. Solicităm intervenția de urgență a autorităţilor pentru salvarea unui sector indispensabil României, insistând pentru luarea unor măsuri astăzi, nu mâine când va fi sigur prea târziu!”, precizează  Viorel Lefter, Preşedinte PATRES.

În numele  investitorilor din sectorul regenerabilelor care au răspuns la chestionar, PATRES anunţă că a transmis o Scrisoare deschisă către Preşedenţie, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Energiei, ANRE. După nenumărate demersuri adresate autorităților responsabile, în care am prezentat situația reală a producătorilor de energie din surse regenerabile și am venit cu propuneri concrete la autorități, după participarea activă la ședințele grupului de lucru de la Ministerul Energiei, constatăm, cu maximă îngrijorare, că se bate pasul pe loc, lipsa totală de decizii determinându-ne să inițiem un Protest, care se constituie într-o acțiune de forță majoră, se menţionează în Scrisoarea deschisă. Cei 200 producători în E-SRE intervievaţi de PATRES înregistrează pierderi de peste 200 mil. Euro Potrivit datelor centralizate în baza chestionarelor, cei 200 producători în E-SRE, care au răspuns apelului PATRES, au investit în total în România  1,929,376,484 Euro (1,647,434,749 Euro în E-SRE și 281,941,735 Euro Investiții în alte domenii), având peste 10.000 angajați în total. Din cauza deselor schimbări în legislația privind energia regenerabiă, investitorii intervievați  înregistrează pierderi  în valoare de peste 201,873,914 Euro.

Toți investitorii chestionați au precizat că sunt dezamăgiți de acțiunile autorităților în privința legislației din domeniul energiei regenerabile, apreciind  că Statul Român nu este un partener de încredere. “După ce au investit substanțial în economia României,  investitorii – mare parte dintre ei cu afaceri și în alte domenii, care le sunt și acestea afectate pe cale de consecință – se simt păcăliți și susțin că și-au pierdut încrederea în deciziile autorităților (mai grav, în lipsa de decizii pe linie de energie din surse regenerabile). Atragem astfel atenția asupra riscului major ca România să nu mai fie percepută de investitori ca stat sigur pentru investiții!”, semnalează Martin Moise, Primvicepreşedinte PATRES.

La întrebarea: Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a salva producătorii E-SRE de la insolvență și faliment?, producătorii au venit cu soluţii, prezentate în scrisoare: respectarea legislației în vigoare la momentul la care au fost făcute investițiile sau revizuirea legii 220 prin creșterea cotei de certificate verzi care să acopere toate certificatele verzi emise în condițiile fixării prețului la minimul actual prevăzut de lege; eliminarea duratei de valabilitate a certificatelor verzi; impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă a acestora, nu la încasarea lor; reintroducerea contractelor bilaterale de vânzare – cumpărare de energie; eliminare/ajustare taxă pentru apă turbinată; eliminare taxă pentru chirie albie minoră.

În adresa către autorităţi, se face referire şi la Raportul de audit al Curţii de Conturi privind perormanţa pieţei de energie electrică în perioada 2010–2014, care „confirmă aspecte sesizate de PATRES în repetate rânduri şi, totodată, identifică cauze ale rezultatelor  negative ale unor producători în domeniu”. PATRES citează din Raport: “Prin modul în care a fost reglementată funcționarea sistemului de promovare prin certificate verzi a fost creată posibilitatea, ca de ajutorul suportat integral de consumatorii finali de energie electrică, să beneficieze şi alte persoane juridice care au activat pe piața de energie, în calitate de intermediari (furnizori de energie) și care, din tranzacționarea certificatelor verzi au obținut venituri însemnate, în condițiile în care, beneficiarii sistemului de promovare, definiți prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2011) 4938 privind ajutorul de stat SA 33134, sunt producătorii de energiei din surse regenerabile”. Astfel, “din analiza tranzacțiilor cu energie electrică efectuate de producătorii de energie din SRE se constată că prețul mediu de vânzare al energiei electrice din surse regenerabile practicat de producători a fost inferior prețului energiei electrice produse din surse convenționale tranzacționate în piață” (se maschează astfel comisionul perceput de intermediari/furnizori pentru cumpărarea certificatelor verzi!). Mai mult decât atât, practicile folosite și mecanismul de piață “conduce la avantajarea operatorilor economici integrați, care au acționari comuni, creându-se astfel, premisele formării unor înțelegeri în cadrul grupului, referitor la tranzacționarea certificatelor verzi, în defavoarea operatorilor economici neintegrați, care sunt obligați să vândă certificatele verzi la un preț cât mai redus pentru a le putea vinde în perioada de valabilitate (redusă din 2013 la 12 luni) și pentru a face faţă concurenței și abundenței de certificate verzi din piață”, datorată mai ales cotei de certificate verzi menținută la un nivel complet nesustenabil timp de 3 ani la rând.

În momentul de față, din PATRES fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 800 MW, reprezentând investiții în domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde euro.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *