După ce a activat un an pe poziția de administrator la Electrica, Victor Grigorescu va urmări evoluția societății în noua sa calitate – de ministru al Energiei. Un nou Consiliu de Administrație al Electrica, format din șapte membri, va fi ales în AGOA din 14 decembrie, prin metoda votului cumulativ. Administratorii în funcție în acest moment au fost propuși pentru a fi votați ca membrii noului CA și se așteaptă ca noua echipa de la Ministerul Energiei, care va fi condusă de Victor Grigorescu, să vină cu propriile propuneri. Potrivit Regulamentului 1/2006 CNVM, administratorii in funcție până la data AGA sunt înscriși de drept pe lista candidaților pentru alegerea în noul CA, în cazul aplicării metodei votului cumulativ.
Actuali membri ai CA sunt: Victor Cionga – președinte, Victor Grigorescu – domnia sa este noul ministru al Energiei, Arielle Malard de Rothschild, Michael Adriaan Maria Boersma și Cristian Busu.
Chiar dacă noul Cod de Guvernanță Corporativă intră în vigoare din data de 4 ianuarie 2016, Comitetul de Nominalizare si Remunerare al CA Electrica a elaborat deja documentul “Profilul Consiliului de administratie şi Politica de evaluare” , care va fi prezentat în AGOA din luna decembrie. Acest profil a fost aprobat de CA în data de 11 noiembrie 2015.
Viitorul CA, care va avea șapte membri, va fi însărcinat sa supravegheze performanța managementului executiv și situația generală a afacerilor din cadrul societății. Potrivit documentului menționat, Consiliul sprijină managementul executiv cu sfaturi, fiecare dintre părți acționând independent și critic, iar membrii consiliului completându-se unul pe celălalt.
Consiliul de Administrație – “ar fi bine sa aibă o componență mixtă și echilibrată în ceea ce privește genul, vârsta, etnia, precum și in ceea ce privește experiența profesională, asigurând o diversitate a expertizei și experiențelor la nivelul întregului consiliu”. Ca să poată evalua operațiunile și politicile societății, toți membrii consiliului trebuie să aibă o vastă experiență în afaceri și socială.
Membrii CA trebuie să aibă următoarele calități și atitudine: sensibilitate la evoluțiile sociale; să fie capabili să echilibreze interesul și integritatea (uneori contradictorii); să fie capabili să gândească într-un mod conceptual abstract; să aibă un mod multidimensional de a rezolva problemele; să fie critic și constructive; să aibă abilități de relaționare bine dezvoltate; să fie hotărâți; să aibă o atitudine îndrumătoare față de manageri, după caz; să aibă interes pentru sectorul energetic.
În afară de aspectele generale menționate,, consiliul trebuie să fie compus în așa fel încât să existe o experiență a consiliului în domeniile următoare, care oglindesc activitatea companiei și anticipează provocările companiei în anii ce vin, se mai precizează în Profilul CA. Astfel, membrii CA vor avea experiență în următoarele domenii: management general; financiar economic; social economic; tehnologie și reglementare; consumatori; experiență international; mediu, siguranță și CSR; tehnologia informației.
CA va evalua o dată pe an dimensiunea, componenta și modul său de lucru comparativ cu cerințele consiliului din perspectiva evoluției companiei și în cadrul societății.
Calitățile Președintelui CA
Președintele Consiliului trebuie să aibă următoarele calități și atribuții:
– o vastă experiență, în special în management general și în domeniul socio-economic
– să fie director neexecutiv
– să acționeze ca facilitator între membrii Consiliului, să fie capabil să se adapteze la opinii și puncte de vedere culturale diferite, să aducă membrii Consiliului la un numitor comun și să mențină o bună relație cu CEO și conducerea executivă
– să aibă o formare și o personalitate potrivite pentru a îndeplini rolul de conducător in procesul de exprimare a opiniei și de luare a deciziilor de către consiliu
– să fie capabil(ă) să mențină relații bune cu toate persoanele interesate ale Companiei și să aibă un acces ușor la cei mai înalți reprezentanți ai acestora
– să fie capabil(ă) ca, prin vasta sa experiență și rețeaua sa de relații, să îndeplinească un rol de facilitare, control și îndrumare în contactele frecvente cu managementul executiv și să aibă puterea de a contrabalansa managementul executive
– trebuie să înțeleagă și să cunoască sarcinile și rolul managementul executiv și ale consiliului
– trebuie să aibă experiență în conducerea organizațiilor mari, de preferință în calitate de Președinte al managementul executiv al unei întreprinderi (internaționale) mari
– trebuie să aibă viziune strategica și să fie capabil să evalueze impactul deciziilor luate asupra întreprinderii și angajaților acesteia.
Pentru ca activitatea in tot ce tine de Electrica sa mearga pe un fagas normal ar trebui schimbati din functii de conducere toti cei care au fost numiti politic si care sunt total in afara si posturile de director scoase la concurs sau numiti oameni in aceste functii numai dupa criterii profesionale