Profitul companiilor energetice pe primul trimestru: creșteri la Electrica și Nuclearelectrica, scăderi la Transgaz și Romgaz

Publicat pe Categorii Actual, Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Profitul companiilor energetice pe primul trimestru: creșteri la Electrica și Nuclearelectrica, scăderi la Transgaz și Romgaz

Profitul net consolidat al Electrica a crescut cu 32% în primul trimestru al anului 2015 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.Grupul a înregistrat profit net consolidat de 127 milioane lei, în creştere cu 31 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Creșterea profitului a fost generată de rezultatele din segmentul de servicii energetice, ca urmare a restructurării şi deconsolidării filialei Servicii Energetice Dobrogea, care a intrat în faliment la începutul anului. Grupul a scos din contabilitatea consolidată activele şi datoriile aferente înregistrând un câştig contabil din pierderea controlului.

“Pentru că ne apropiem cu paşi mari de împlinirea unui an de la momentul istoric al listării Electrica, vreau să evidenţiez faptul că şi în primul trimestru din 2015, ca de altfel în toată această perioadă, compania a continuat evoluţia remarcabilă a profitabilităţii. Performanţele financiare deosebite sunt rezultatul unei strategii clare şi al unui proces continuu de eficientizare a activităţilor din toate segmentele”, a declarat Ioan Roşca, director general Electrica.

Veniturile şi cheltuielile operaţionale ale Electrica au crescut cu 10%, iar profitul operaţional cu 9%, la 143 milioane de lei, se precizează în comunicatul companiei.

Și Nuclearelectrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 35,435 milioane lei, cu 11% mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, conform unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucuresti. EBITDA a crescut cu 24% în aceeași perioadă, la 160,265 milioane lei.

Veniturile societății au totalizat 468,79 milioane lei ,din care 440,293 milioane lei sunt venituri din vânzarea energiei electrice și 28,497 milioane lei venituri din transportul energiei. Cheltuielile de exploatare au fost, in perioada ianuarie-martie 2015, de 442,207 milioane lei. Productia de energie s-a ridicat in perioada mentionata la 2.762 GWh.

De cealaltă parte, profitul net al Transgaz a scăzut cu 12% în primul trimestru al anului 2015 față de perioada similara a anului trecut, fiind de 199,3 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile totale ale companiei au scazut cu 11%, respectiv cu 55,47 milioane lei, fata de primele trei luni din 2014, ajungand la 471,28 milioane lei. Potrivit Transgaz, veniturile totale au fost influențate, în principal, de creșterea încasărilor din rezervarea de capacitate, precum și a capacitatii rezervate.

Reprezentanții companiei pun creșterea veniturilor obtinute din rezervarea de capacitate cu 43,4 milioane lei pe seama majorării ponderii componentei fixe în total venituri de la 35% la 50% și a creșterii capacității rezervate cu 51,8 milioane MWh datorită introducerii, începând cu data de 1 august 2014, a rezervării de capacitate pe puncte de intrare – ieșire.

În ceea ce privește cheltuielile totale, acestea au scăzut cu 9% în primul trimestru din 2015, față de trimestrul I din 2014, datorită economiilor realizate la cheltuielile cu redevențe, impozite și alte sume datorate statului.

Și Romgaz a încheiat primul trimestru din 2015 cu un profit net de 563 milioane lei, cu 45,34 milioane lei, respectiv 7,45% mai mic față de cel din perioada similară a anului trecut, de 608 milioane de lei, conform datelor comunicate de companie Bursei de Valori Bucuresti.

Cantitățile de gaze livrate din import au scăzut în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând o scădere valorică de 96,58%. Reducerea cantităților de gaze livrate din import se datorează scăderii cererii de consum pe piața de gaze naturale.

În trimestrul 1 2015, Romgaz a depășit programul de investiții, realizându-se 215,9 milioane lei, cu circa 15%, mai mult decat nivelul investitiilor programate, se menționează în raportul companiei. Investițiile în lucrări de explorare geologică pentru descoperirea de noi rezerve au crescut semnificativ, fiind cu 68,6% (59,4 milioane lei) mai mari față de trimestrul 1 2014 și cu 16,4% (20,6 milioane lei) mai mari față de nivelul programat.

În schimb, profitul Oil Terminal a crescut în primul trimestru de 13 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2014, acesta fiind de 6,5 milioane lei.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *