Profitul Transelectrica, în scădere cu 68% în S1. Rezultatele financiare sunt mai bune pe activitățile de transport şi dispecerizare SEN

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Profitul Transelectrica, în scădere cu 68% în S1. Rezultatele financiare sunt mai bune pe activitățile de transport şi dispecerizare SEN
  • Raportul companiei: Contextul S1 2019 a fost unul dificil caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT)

Transelectrica a raportat un profit net de 30 milioane lei în primul semestru, în scădere cu 68% față de prima parte a anului trecut, când a realizat 98 milioane lei, potrivit raportului privind rezultatele financiare pentru perioada ianuarie – iunie 2019.

Pe segmentul activităților cu profit permis – zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) – compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu S1 2018, se precizează în document. Profitul operaţional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit şi dobânzi) a fost mai mare cu 18 milioane lei (+23%) faţă aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe segmentul activităților cu profit zero, Transelectrica înregistrează o pierdere financiară temporară – 58 milioane lei faţă de profitul de +33 mil lei înregistrat în S1 2018.

În semestrul I 2019, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziția serviciilor de sistem tehnologice realizate. Scăderea este determinată de diminuarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, dar şi de majorarea cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în condițiile creșterii prețurilor de achiziție a acestor servicii pe piața concurențială, pentru rezerva secundară și rezerva terțiară rapidă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, precizează reprezentanții companiei.

Veniturile totale operaționale realizate în semestrul I 2019 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,184 miliarde lei în semestrul 1 din 2019 față de 1,233 miliarde lei în primele șase luni din 2018), determinată în principal de veniturile operaţionale aferente activităţii zero profit (servicii tehnologice şi piaţa de echilibrare), se precizează în raport.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în semestrul 1 2019 au înregistrat o creștere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,144 miliarde lei față de 1,121 miliarde lei în semestrul I1 2018), în principal în urma evoluţiilor din segmentul activităţilor profit permis.

La data de 30 iunie 2019, compania înregistrează creanțe de încasat în sumă de 206,3 mil lei, reprezentate de facturile emise aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență.

Datoriile pe termen lung în sumă de de 618 milioane lei la data de 30 iunie 2019 au înregistrat o scădere de 7% în urma rambursărilor efectuate conform acordurilor de împrumut existente şi diminuării veniturilor în avans.

Contextul S1 2019 a fost unul dificil caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT). În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,38% S1 2019 faţă de 2,76% în S1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+23,6 mil lei reprezentând +19%) pe fondul creşterii substanţiale a preţului la energie în piaţa angro (preţul mediu total de achiziție a fost cu 41% mai mare, de la 198 lei/MWh în S1 2018 la 279 lei/MWh în S1 2019).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *