Operatorii de Transport şi de Sistem și Operatorii Piețelor de Energie Electrică Desemnați, reprezentând Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România și Croația, au stabilit un proiect de implementare local pentru a realiza cuplarea piețelor intrazilnice de energie electrică pe baza soluției tehnice XBID, după ce în august 2017 au semnat un memorandum de înțelegere, potrivit unui comunicat al OPCOM.
Toți participanții la proiect, respectiv 50Hertz, APG, ČEPS, EPEX SPOT, EXAA, HUPX, MAVIR, Nord Pool, OPCOM, OTE, TenneT și Transelectrica, și-au exprimat interesul de a implementa tranzacționarea transfrontalieră continuă și de a introduce alocarea implicită a capacităților de transport transfrontaliere intrazilnice pe granițele Republica Cehă-Germania, Republica Cehă-Austria, Austria-Ungaria, Ungaria-Romania și Ungaria-Croația, precizează reprezentanții OPCOM.
Proiect de Implementare Local (numit LIP 15) vizează îndeplinirea cerințelor stabilite de proiectul XBID privind piața intrazilnică transfrontalieră la nivelul UE. Părțile LIP 15 depun eforturi pentru o lansare cât mai curând posibil, estimată în prezent de proiectul XBID pentru trimestrul I 2018, se menționează în comunicat.
Toate părțile s-au angajat să contribuie activ la realizarea pieței interne europene a energiei, în conformitate cu Regulamentul Comisiei (UE) 2015/1222 din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor (regulamentul CACM).
Proiectul XBID pentru cuplarea pan-europeană a piețelor intrazilnice este format din membri din 14 țări europene. Scopul Proiectului Pieței Intrazilnice transfrontaliere XBID este acela de a permite tranzacționarea continua transfrontalieră și de a spori eficiența în ansamblu a tranzacționării intrazilnice pe piața intrazilnică transfrontalieră din Europa. Această soluție de cuplare unică a piețelor intrazilnice se va baza pe un sistem informatic comun care formează coloana vertebrală a soluției europene, conectând sistemele locale de tranzacționare operate de către Operatorii Piețelor de Energie Electrică Desemnați, cu luarea în considerare a capacităților interzonale furnizate de către OTS-uri. Ofertele introduse de participanții la piață într-o țară pot fi corelate cu ofertele similare introduce de participanții la piață din altă țară prin intermediul sistemelor informatice, cu condiția să existe o capacitate interzonală disponibilă, explică reprezentanții OPCOM.