Statul este împiedicat să acţioneze ca un acţionar veritabil, neputând să îşi exercite in integrum drepturile conferite de lege şi nici să acţioneze, în acelaşi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare în materie de concurenţă, este constatarea reprezentanților Ministerului Energiei.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind statutul de acţionar al statului a fost inițiat de Ministerul Energiei, care va putea astfel să înfiinţeze societăţi, în numele statului, urmând să aibă dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde deţine acţiuni. În baza acestui proiect, se dorește de fapt ca statul, prin Ministerul Energiei, să poată participa la fondul de un miliard de dolari promis de kazahi, în înţelegerea privind Rompetrol. KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, s-a angajat să înfiinţeze un fond de 1 miliard de dolari, care va fi de fapt kazah-român, cu 80% şi, respectiv, 20% participare, pentru realizarea de investiţii în proiecte din domeniul energetic.
Derularea de urgenţă a demersurilor necesare pentru înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, aspect convenit prin Memorandumul de înţelegere încheiat între stat şi The Rompetrol Grup NV constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, susțin reprezentanții ministerului.
Legislaţia actuală în domeniul privatizării prevede o serie de interdicţii referitoare la conduita instituţiilor publice implicate în ceea ce priveşte cumpărarea de actiuni emise de operatorii economici dar şi participarea acestora la majorarea capitalului social al societăţilor, „fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului în raport de ceilalţi acţionari”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului, emis de Ministerul Energiei.
Finanţarea costurilor necesare participării la înfiinţarea noilor societăţi, participarea la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau majorarea capitalului social al societăţilor se va face din bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerul Energiei.