- Directoratul Hidroelectrica, cu aprobarea acționarilor, va continua demersurile pentru achiziția unui nou sediu (imobil, teren) într-o zonă reprezentativă a Bucureștiului. Există interes pentru clădirea abandonată din fața Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, de pe Calea Victoriei, fostul sediu al ministerului – surse
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are în plan proiecte noi de business pentru 2020. În ședința AGOA programată pentru data de 27 aprilie, acționarii sunt solicitați să aprobe Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei pe 2020, care prezintă detaliat aceste proiecte, precum și cele de investiții.
Conform notei de fundamentare a proiectului de BVC pe anul 2020,Directoratul companiei și-a propus un proiect de mobilitate bazat pe energie verde, respectiv realizarea unui proiect de stații de încărcare electrică – E-mobility cu distribuție națională și achiziția de automobile electrice pentru compania din București și cele 7 sucursale teritoriale.
Hidroelectrica urmărește achiziția de participații – active, transfer de busines – la alte companii din domeniul energetic. Compania este interesată să achiziționeze activele scoase la vânzare de firma cehă CEZ în România. Acționarii vor aproba depunerea unei oferte angajante a Hidroelectrica pentru activele CEZ şi contractarea unui credit pentru achiziţii de participaţii după eliminarea restricţiilor instituite prin art. 15 din Ordonanţa Militara nr. 8/2020.
Totodată, Hidroelectrica are în plan realizarea unui Centru de Cercetare și Dezvoltare la nivelul companiei. Acesta va funcționa pe bază de atragere în echipele de proiect a celor mai titrați specialiști, cadre didactice, experți, din România și străinătate, pentru fiecare proiect identificat a fi de interes pentru Hidroelectrica. Proiectul implică și realizarea unui laborator cu simulatoare dedicat pregătirii salariaților, se precizează în documentul companiei consultat de InvesTenergy.
În cadrul unor microhidrocentrale istorice, se vor amenaja muzee deschise publicului și centre educaționale, cu păstrarea în funcțiune a grupurilor energetice.
De asemenea, compania vrea să realizeze un nou stand experimental pentru testarea și dezvoltarea turbinelor hidraulice.
Directoratul Hidroelectrica, cu aprobarea acționarilor, va continua demersurile pentru achiziția unui nou sediu (imobil, teren) într-o zonă reprezentativă a Bucureștiului, care să permită desfășurarea optimă a activității companiei în conformitate cu structura organizatorică actuală. Surse autorizate ne-au spus că există interes pentru clădirea abandonată din fața Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, de pe Calea Victoriei, fostul sediu al ministerului.
În prezent, Hidroelectrica își desfășoară activitatea pe mai multe etaje în clădirea Tower Center International din Bulevardul Ion Mihalache 15-17, pentru care plătește chirie.
Programul de investiții pentru 2020 prevede finalizarea investițiilor într-o serie de noi capacități de producție. În acest sens, este necesar să se asigure fonduri de investiții într-o valoare de minim 96.067 mii lei în anul 2020 pentru finanțarea lucrărilor de bază în vederea realizării punerii în funcțiune a CHE Răstolița, CHE Nehoiașu II, CHE Racovița, CHE Pașcani, CHE DUmitra și CHE Bumbești din cadrul AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, în intervalul 2020-2023.
În Programul este prevăzută și finalizarea lucrărilor de reabilitarea pentru anumite construcții (măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Porțile de Fier I) și rethnologizarea/modernizarea hidrocentralelor existente. De asemenea, se urmărește finalziarea lucrărilor de retehnologizare și modernizare demarate în anii anteriori la CHE Stejaru, HA1 CHE Slatina etc.
Conform BVC, se propune – pentru 2020 – un volum de investiții în valoare de 4.227.978 miii lei din surse proprii. Veniturile totale previzionate în 2029 sunt în scădere cu circa 10% față de preliminatul anului 2019. Și la cheltuielile totale este prezentată o reducere cu 243.535 mii lei. Profitul brut al Hidroelectrica, estimat pentru 2020, este 1.421.540 mii lei.