Proiectul BRUA: SNTGN Transgaz a inaugurat Stația de comprimare gaze naturale de la Jupa

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul BRUA: SNTGN Transgaz a inaugurat Stația de comprimare gaze naturale de la Jupa

SNTGN  Transgaz  SA  a  inaugurat, astăzi, Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care se dezvoltă în contextul necesității diversificării surselor de gaze în țările din UE.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est.  Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.

Ion Sterian, Directorul General al Trangaz, a declarat: “Prin modul în care a gestionat până acum proeictul BRUA,  Transgaz  a  dovedit că  este  capabil  să  gestioneze  inițiative strategice de amploare europeană. BRUA este în grafic, așa cum am spus de fiecare  dată,  iar  în  perioada  următoare  vom  continua  să  inaugurăm  noi obiective de investiții din cadrul acestui proiect. Mulțumesc tuturor angajaților Transgaz, precum și tuturor contractorilor, pentru efortul depus. Pe lângă BRUA, Transgaz gestionează, simultan, alte proiecte majore de investiții, precum cele care permit dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale astfel încât  fiecare  comunitate  locală  să  aibă  acces  la  gaze,  dar  și  gazoductul Ungheni-Chișinău, care va duce la creșterea gradului de securitate energetică regională și va oferi o nouă perspectivă economică și energetică Republicii Moldova”.

PROIECTUL BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km, precum și 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podișor, STC Bibești şi STC Jupa) fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.

Stația de Comprimare Gaze Jupa este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32” SCG Bibesti – SCG Jupa, DN 32” SCG Jupa – Ungaria, DN 20” Vest 1,DN 20” Vest 2. Scopul SCG Jupa- județul Caraș Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atât din direcția Bibești către direcția Ungaria, cât și din direcția Ungaria către direcția Bibești.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *