Ministerul Energiei a publicat Proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, pentru consultare publică.
Cei interesați pot trimite observații și propuneri până la data de 25 martie.
Puteți consulta proiectul de HG, nota de fundamentare și anexa ce conține Contractul pentru Diferență, pe site-ul Ministerului Energiei, accesând următorul link:
În PNRR se precizează că se vor semna contracte pentru diferență (CfD) de cel puțin 1500 MW de capacitate instalată, urmare a primei runde de proceduri competitive/de licitații pentru promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile, până în Q4 2023. Ulterior, pȃnă în Q2 2025, se vor semna contractele pentru diferență (CfD), pentru cel puțin 2000 MW de capacitate instalată, urmare a celei de-a doua runde de proceduri competitive/ de licitații.
În implementarea acestui mecanism, Ministerul Energiei, cu sprijinul BERD a derulat împreună cu un consorțiu format din concultanți, Studiul pentru implementarea unui mecanism de sprijin de tipul CfD. Pentru organizarea primei licitații, Ministerul Energiei beneficiază finanțare din partea DG Reform prin instrumentul de sprijin tehnic (TSI).
Mcanismul Contracte pentru Diferență este un mecanism care asigură un ajutor financiar de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon.
Investitorii interesaţi de producţia de energie din surse regenerabile – solară şi eoliană – vor avea acces la un mecanism prin care, timp de 15 ani, vor avea garantat un nivel de preţ. România va fi prima ţară care utilizează Fondul pentru Modernizare, respectiv trei miliarde de euro, în vederea finanţării contractelor pentru diferenţă, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Tehnologiilor eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează: resurse eoliene onshore; resurse eoliene offshore; resurse solare fotovoltaice; resurse hidro; resurse nucleare; hidrogen; stocarea energiei.
“Ne dorim adoptarea Hotărârii de Guvern în cel mai scurt timp. Vorbim de câteva săptămâni. Urmează declanşarea unei proceduri de licitaţii. Până la finalul acestei luni, vom avea şi aprobarea de la Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul Energiei, anunțând că vor exista două runde licitaţii, iar preţul de referinţă pentru acest tip de contracte „se va stabili într-un mod competitiv, transparent”.
Astfel, vor fi licitaţii pentru o cantitate totală de 5.000 MW, energie solară şi eoliană. „Anul acesta, vom organiza licitaţia pentru 1.000 MW solari, 1.000 MW eolian şi anul viitor vor fi 1.500 MW solar și 1.500 MW eolian. Preţurile maximale pentru prima licitaţie au fost fundamentate de consultanţi, experţi, a fost implicată şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD. Pentru această primă licitaţie, preţurile sunt de 91 euro/MWh pentru solar şi 93 euro/MWh pentru eolian. Aşteptarea mea este să coborâm semnificativ sub aceste preţuri maximale, în urma unei proceduri pe care mi-o doresc extrem de competitivă, pentru că nu în orice ţară, nu în orice piaţă pot să-ţi asiguri un venit predictibil în următorii 15 ani de zile. Cred că sunt suficiente proiecte care pot beneficia de acest sprijin”, a punctat Sebastian Burduja.
În baza mecanismului CfD, se acordă finanțare nerambursabilă sub forma de ajutor de operare pentru operarea unor capacități de producție energie electrică. Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate și aprobate de către DG Competition.