Candidații pentru Comitetul de Reglementare al Autoritățil Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor fi audiați în cadrul ședințelor a trei comisii parlamentare de specialitate anterior acordării avizelor, dacă parlamentarii vor aproba o inițiativă legislativă a mai multor senatori USR-PLUS, printre care și Cristina Prună, Vicepreședintele Camerei Deputaților, ce a fost depusă în iunie 2021.
Astăzi, Plenul Senatului urmează să aprobe transmiterea către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE, care prevede instituirea obligativității audierii candidaților. La articolul 4, se propune modificarea alin. (3) astfel: „(3) Comisiile reunite (de specialitate – n.r.) vor efectua selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți pe baza audierilor desfășurate fizic la Palatul Parlamentului sau prin mijloace electronice…”

În prezent, membrii Comitetului de reglementare ANRE, format din președinte, doi vicepreședinți și patru membri, sunt aleși prin vot secret în Plenul reunit al Parlamentului României. Înainte de acest vot, candidații pentru pozițiile din Comitetul de reglementare, propuși de partidele politice, trebuie să primească avizul comisiilor parlamentare de specialitate: Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale ale Senatului.
În momentul de față, nu există o procedură specifică a ședințelor comisiilor parlamentare în care se acordă avizele, pozitive sau negative, candidaților pentru Comitetul de reglementare al ANRE. Cu alte cuvinte, nu este actualmente necesară audierea candidaților sau dezbaterea pe baza competențelor acestora, premergător acordării avizelor pozitive sau negative pentru candidaturile depuse. Acest vid procedural descurajează dialogul deschis și votul dezbaterilor, fiind încurajat votul politic pe linie de partid al unor persoane care vor avea în atribuții reglementările sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale, fără a avea neapărat și competența profesională necesară, sunt argumentele prezentate de inițiatorii proiectului de lege ce instituie obligativitatea audierilor candidaților pentru Comitetul de reglementare al ANRE.
Potrivit prevederiior art. 57 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/2 7/UE, „membrii consiliului de adminstraţie al autorităţii de reglementare sau, în absenţa unui astfel de consiliu, persoanele cu cele mai înalte funcții de conducere în cadrul autorităţii de reglementare sunt numite pe baza unor criterii obiective, transparente şi publicate, urmându-se o procedură independentă şi impartială, care garantează faptul că respectivii candidaţi au competenţele necesare pentru poziţia relevantă din cadrul autorităţii de reglementare. În prezent, nu există o procedură specifică a şedinţelor comisiilor parlamentare în care se acordă avizele, pozitive sau negative, candidaţilor pentru Comitetul executiv al ANRE, nefiind necesară audierea acestora sau dezbaterea pe baza competenţelor fiecărui candidat.