“Va spori rolul prosumatorilor în producţia de energii regenerabile, inclusiv compensarea cantitativă a volumelor livrate şi consumate din reţea. Respectiv le va permite blocurilor de apartamente și asociațiilor de locatari aferente să producă și să vândă excesul de energie solară și, eventual, eoliană în forme mai flexibile, prin crearea unor scheme de contorizare netă, simplificarea procedurilor de racordare și introducerea de stimulente”.
Măsura este inclusă în Proiectul de Lege privind promovarea eficienței energetice în ceea ce privește serviciile de încălzire și răcire, care este pe lista priorităților legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară parlamentară a anului 2024. Acesta va fi inițiat de Ministerul Energiei și are ca termen de prezentare în Guvern luna februarie.

Aceeași măsură este prezentată ca recomandare în Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), prin care România își propune să încurajeze prosumatorii, încă din anul 2020: “Legislația privind prosumatorii de energie din resurse regenerabile să permită blocurilor de apartamente și asociațiilor de locatari aferente să producă și să vândă excesul de energie solară și, eventual, eoliană în forme mai flexibile, prin crearea unor scheme de contorizare netă, simplificarea procedurilor de racordare și introducerea de stimulente și sprijin financiar”.
Proiectul de lege, inițiat de Ministerul Energiei, va asigura transpunerea în legislația națională a prevederilor Directiva (UE) 2023/1791 a Parlamentului European și a Consiliului din 13 septembrie 2023 privind eficiența energetică și de modificare a Regulamentului (UE) 2023/955 (reformare). Este subsumată Reformei 6, din Componenta C6 Energie A P.N.R.R. care urmărește intrarea în vigoare a cadrului legislativ care introduce măsuri de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire.
Între altele, măsura va clarifica cadrul responsabilităților dintre autoritățile centrale și locale pentru gestionarea sectorului de încălzire și răcire şi va extinde aplicarea Legii privind guvernanța corporativă la furnizorii de termoficare. Totodată, va include o revizuire a cadrului pentru a asigura sustenabilitatea și trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității şi pădurilor. De asemenea, va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră.
O notă cu privire la Lista priorităților legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară parlamentară a anului 2024 va fi prezentată în ședința de guvern de astăzi, 8 februarie. Un memorandum privind Programul legislativ al Guvernului pe 2024 urmează să fie aprobat de Cabinetul Ciolacu.
Prezentăm alte priorități legislative ale Guvernului, proiecte de lege în responsabilitatea Ministerului Energiei, pentru actuala sesiune parlamentară:
- Proiect de Lege privind promovarea energiei din surse regenerabile. Va fi prezentat Guvernului în luna februarie.
Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile – transpunere în legislația națională a prevederilor directivei UE 2023/2413 privind promovarea energiei din surse regenerabile.
- Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.121/2014 privind eficiența energetică. Iniţiatori: ME,MDLPA
Transpunerea Directivei (UE) 2023/1791 privind eficiența energetică și de modificare a Regulamentului (UE) 2023/955.
- Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, şi a Ordonanța de urgență a Guvernului nr.163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative. Iniţiatori:ME,MDLPA,MTI,MMAP, MADR,ANRDE.
Piața instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial de peste 800 de milioane de euro, potrivit unei analize realizate de e-acumulatori.ro în 2023.
„Este o piață cu un potențial enorm și care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficientizare energetică ale României, dar și la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuințe la bloc. Considerăm necesară, astfel, includerea asociațiilor de proprietari în viitoarele programe AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autoritățile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spațiul tehnic sau la subsolurile clădirilor”, a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.
Intelegem necesitatea folosirii spațiului acoperișului unui bloc pentru a produce energie dar, nu înțelegem ce se întâmpla cu aceasta energie…
Din cate cunosc, energia produsa fotovoltaic se poate utiliza in cadrul unei asociații de locatari doar pentru iluminat spatii comune, eventual lift. In nici un caz nu poate fi vorba de o folosința comuna intre locatari, așa cum cunosc eu…
Interb: care ar fi eficienta unui sistem de 5-10.000 euro in condițiile in care amortizarea s-ar face probabil nici după ieșirea din uz a invertoarelor si al panourilor ?
Exista alte solutii pentru ca locatarii de la blocurile de locuinte sa beneficieze de energie mai ieftina, dar nu o sa le expun aici deocamdata.