Prosumatorii, la mâna primarilor! Andrei Iorgulescu: “AFM nu poate da răspuns la problema autorizației de construire. Ține de autoritatea locală. Soluția este modificarea legislației”

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Evenimente, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Prosumatorii, la mâna primarilor! Andrei Iorgulescu: “AFM nu poate da răspuns la problema autorizației de construire. Ține de autoritatea locală. Soluția este modificarea legislației”
  • La inițiativa energiaTa,  a avut loc astăzi prima Conferință a Prosumatorilor. Au participat peste 150 de prosumatori, viitori prosumatori, instalatori, care au avut ocazia să discute cu reprezentanți ai ANRE , ai  Agenției Fondului de Mediu, Transelectrica, distribuitori și furnizori

Interesul românilor să devină prosumatori este foarte mare, au constatat reprezentanții ANRE și AFM prezenți la prima conferință a prosumatorilor organizată de energiaTA. La acest moment, avem la ANRE o evidență a consumatorilor care produc energie electrică. Ca să aibă statut de prosumatori, aceștia trebuie să fie certificați, a precizat Ion Dumitru, Director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

La inițiativa energiaTa,  a avut loc astăzi prima Conferință a Prosumatorilor. Au participat peste 150 de prosumatori, viitori prosumatori, instalatori, care au avut ocazia să discute cu reprezentanți ai ANRE , ai  Agenției Fondului de Mediu, Transelectrica, distribuitori și furnizori. În debutul evenimentului, fondatorii energiaTa – Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti – au împărtășit participanților viziunea lor: un milion prosumatori în România în 2050, peste 100.000 în următorii ani și o țară care să funcționeze 100% cu energie din surse regenerabile în 2050.

Reprezentanții ANRE și AFM au fost asaltați cu întrebări din partea instalatorilor și viitorilor prosumatori. Autorizația de construcție este unul dintre cele mai impedimente pentru cei interesați să devină prosumatori. Este nevoie de cel puțin 60 de zile să obții această autorizație. „Am încercat în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului şi apoi autoritatea locală să spună dacă mai e nevoie sau nu de autorizație”, a susţinut Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

“AFM nu poate da răspuns la problema autorizației de construire. Ține de autoritatea locală. Soluția este modificarea legislației”, a mai spus oficialul AFM. Cu alte cuvinte, prosumatorii sunt la mâna primarilor!

O altă condiție, impusă de AFM, privește invertorul, aparatul care converteşte curentul continuu produs de sistemul de panouri, care trebuie să funcționeze până la 2500 metri altitudine, fapt ce ridică costul instalației, au sesizat mai mulți participanți la conferință.  Este o cerință limitativă, câte case sunt în România la 2500 metri? , au întrebat aceștia. După ce și-a exprimat dezamăgirea în ce privește Ghidul realizat de AFM, Doina Ilișiu, Director Transelectrica, a ținut să precizeze: “Nu am fost întrebați când s-a lucrat la Ghid. Sunt cerințe depășite. Invertorul trebuie într-adevăr certificat și să fie acreditat de către Transelectrica”.

Potrivit datelor AFM, doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris până acum în programul pentru prosumatori. Termenul de înscriere de 1 martie ar putea fi prelungit, a afirmat Iorgulescu.”În martie-aprilie va exista şi debutul pentru prosumatorii persoane fizice. Vom publica o listă cu instalatorii validaţi. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatori, va exista şi o aplicaţie informatică. Datele se vor transmite în timp real prin aplicaţia informatică şi le vom valida cât mai repede, apoi va exista un termen de 90 de zile în care persoanele fizice vor putea obţine autorizaţia tehnică de racordare, apoi 8 luni în care persoanele fizice trebuie să realizeze investiţiile, inclusiv să obţină certificatul de racordare, care marchează practic finalizarea proiectului”, a spus acesta în cadrul conferinţei organizate de energiaTa.

Recomandare de la AFM pentru cei interesați să devină prosumatori: Să fie foarte atenţi la termenele din ghidul de finanţare!

„Documentele vor trebui depuse de instalatori şi trimise de aceştia la noi”, a spus Iorgulescu. La sesizarea unor instalatori prezenţi în sală, care au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată şi că, probabil, acesta este motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini, reprezentantul AFM a asigurat că cererile de decontare vor fi plătite în două-trei săptămâni. Îmi asum această afirmaţie, chiar dacă nu este precizat explicit în ghid, a afirmat Iorgulescu.

Românii pot lua bani de la stat să-și pună panouri fotovoltaice acasă, cu sprijinul instalatorilor 30.000 de persoane fizice pot primi o subvenţie de 20.000 de lei dacă îşi instalează un sistem fotovoltaic. Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25 ianuarie – 01 martie 2019.

Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național, se precizează într-un comunicat al AFM. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției – www.afm.ro. Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Prosumatorii, la mâna primarilor! Andrei Iorgulescu: “AFM nu poate da răspuns la problema autorizației de construire. Ține de autoritatea locală. Soluția este modificarea legislației””

  1. Exista inca multe impedimente in afara de autorizatia de construire ! Sa vedeti ce regului o sa impuna distribuitorii proprietari de retea electrica ! Autorizatia de construire va fi ceea mai mica problema in acest hatis de norme, proceduri, etc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *