Proteste la Hidroelectrica, intervine Ministerul Energiei. Președinte Hidrosind: Profit record, însă venitul mediu al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Proteste la Hidroelectrica, intervine Ministerul Energiei. Președinte Hidrosind: Profit record, însă venitul mediu al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012
Ultima Oră: 

În urma discuțiilor purtate cu oficiali din cadrul Ministerului Energiei, aceștia au realizat mult mai repede decât administrația Hidroelectrica  cât de gravă este situația. În urma implicării Ministerului în medierea conflictului dintre sindicat și conducerea dualistă a Hidroelectrica, în încercarea soluționarii acestuia, am hotărât sa întrerupem protestul, a anunțat Nicolae Aurariu, Președintele sindicatului Hidrosind. Începând de luni 12 decembrie, reprezentanții sindicatului vor sta la masa discuțiilor la minister, urmând să se stabilească programul acțiunilor viitoare funcție de rezultatul negocierilor.
  • Nicolae Aurariu: În ianuarie, daca nu vom avea ce ne dorim în CCM, ce se va întâmpla în sistemul energetic dacă acești oameni nu vor mai sta toți în centrale, ci vor fi toți afară? Cine va porni grupurile, cine la va supraveghea și de unde?

Angajații Hidroelectrica vor continua protestele până când conducerea companiei va ține cont de solicitările lor la negocierile la contractul colectiv de muncă. Ieri, 150 de sindicalişti au protestat, timp de 2 ore, în faţa sediului Hidroelectrica, solicitând negocierea contractului colectiv de muncă. Începând din această seară, angajații  din centralele mari – Porti I si II, Lotru, Brădișor, Stejaru, Vidraru, Mărișelu, Retezat, Ruieni, Șugag și altele –  sunt deciși să nu mai plece acasă. Personalul aflat în tură conform graficului își va desfășura activitatea, ceilalți din turele anterioare care rămân la muncă le vor face galerie!

contract-munca

Ieri, protestarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, care a refuzat să primească sindicaliștii la discuții. „Ne manifestăm nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, conducerea duală, atât directorat cât şi Consiliul de supraveghere, care nu dă semne că ar dori cu adevărat să încheiem un contract colectiv pentru anul următor. Concret, contractul colectiv de muncă pe care îl avem în prezent expiră la 31 decembrie 2016. Conform legii, am început negocierile cu 45 de zile înainte. Dânşii au prezentat o propunere foarte simplă, de prelungire a actualului CCM, pe 12 luni, fără nicio mărire salarială. Administratia nu acceptă niciuna din revendicările noastre”, a declarat Nicolae Aurariu, preşedinte Hidrosind, citat de Agerpres.

Hidroelectrica a înregistrat un profit record, însă nivelul salarial al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012, a semnalat Aurariu. „Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverşi creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300, adică aproape 40% din oameni au plecat), de tăieri de salarii şi de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, 2014 chiar, şi s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, dar nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012, deci pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului este mai mic în 2016 faţă de 2012, în condiţiile în care a plecat 40% din personal”, a explicat președintele Hidrosind, potrivit Agerpres.

Potrivit sindicaliștilor, anagajați ai Hidroelectrica cu funcții de conducere au beneficiat de salarii mărite, prime şi bonusuri.

Revendicările sindicaliștilor Hidroelectrica referitor la sistemul de salarizare sunt:

  • reîntregirea primei de vacanță și a celor 3 adaosuri;
  • introducerea unor sporuri (fidelitate, spor pentru personalul navigant, mobilitate-confidențialitate), a 2 adaosuri și a primei de vacanță în salariul de bază;
  • recalcularea salariului de bază astfel încât venitul total să fie cel puțin egal cu cel anterior recalculării;
  • modificarea grilei de salarizare în ceea ce privesșe treptele aferente claselor de salarizare, astfel încât tot personalul care deservește centrale/baraje/stații dintr-o anumită categorie să aibă aceeași treaptă; se reduce astfel numărul de trepte de la 19 la 7, aferente celor 5 grupe de centrale respectiv 3 grupe de baraje/stații;
  • încadrarea fiecărui salariat în noua clasă și treaptă din grilă;
  • restrângerea numărului de funcții/meserii din nomenclator, conform normativ de personal de exploatare existent;
  • calcularea venitului mediu pentru fiecare meserie, pe grupe de centrale/stații/baraje;
  • aducerea fiecărui salariat aflat sub/la venitul mediu, la clasa medie + 1;
  • reașezarea limitelor de salarizare din nomenclatorul de funcții și meserii (clasa minimă/maximă) prin aducerea limitei minime la media rezultată conform punctului 7 și translația limitei maxime funcție de maximul existent în prezent și maximul rezultat în urma aplicării punctelor 3, 4 și 5.

Conducerea Hidroelectrica a transmis că negocierile cu sindicatele sunt în desfășurare. Consiliul de Supraveghere a dat mandat Directoratului să prelungească Contractul Colectiv de Muncă de anul trecut.

Sindicaliștii Hidroelectrica sunt deciși să continuă protestele până vor obține ce își doresc în contractul colectiv de muncă. “În ianuarie, daca nu vom avea ce ne dorim în CCM, ce se va întâmpla în sistemul energetic dacă acești oameni nu vor mai sta toți în centrale, ci vor fi toți afară? Cine va porni grupurile, cine la va supraveghea și de unde?”, atrage atenția Nicolae Aurariu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *