Protestul minerilor s-a încheiat. Ce cuprinde Protocolul dintre Guvern şi sindicate

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Protestul minerilor s-a încheiat. Ce cuprinde Protocolul dintre Guvern şi sindicate

După o săptămână de marş de 320 de kilometri de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti, câteva sute de mineri şi energeticieni au protestat, luni, în Piaţa Victoriei. Ei au avut bannere pe care era scris: „ANRE, de ce opriţi mina Gorjului? Siguranţa energetică a ţării în pericol”, „Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni”, „Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia”.

img719967572400-1460982685

 

 

 

Foto: Sursa Telegraf Online

Protestul s-a încheiat printr-un Protocol între reprezentanţii Federaţiei Mine energie din CEO şi CEH şi conducerea Guvernului României. Potrivit acestuia, Guvernul se angajează să susţină companiile din sistemul energetic şi să găsească soluţii pentru cele două companii. Au fost convenite întâlniri bilunare între reprezentanţii instituţiilor şi ai sindicatelor pentru a analiza punctele prezentate, respectiv: regimul recuperării datoriilor de la companiile comerciale delegate de administraţiile publice locale şi mandatate să asigure serviciul de termoficare, regimul PZU, eliminarea influenţelor politice locale asupra companiei şi sprijinirea funcţionării independente a acesteia, eliminarea suprataxelor nejustificate din sistem, finalizarea strategiei energetice până în  septembrie 2016, urmând ca în aceasta să se regăsească analiza privind sectorul de producţie a energiei electrice.

Membrii Federaţiei Naţionale de Mine din Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic, în general, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

„Marşul de 320 de kilometri al minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea ţării unor interese străine şi trădarea clasei politice a sistemului energetic naţional. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti. Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia”, precizează preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, în comunicatul menţionat.

Vicepremierul Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Complexul Energetic Oltenia nu se închide și nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus luni ministrul Economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piața Victoriei.

„Am un mare respect pentru manifestația dumneavoastră. Am discutat cu colegii dumneavoastră, liderii de sindicat. Nu se închide și nu s-a discutat vreodată să se închidă Complexul Energetic Oltenia. Am discutat cu liderii de sindicat să ne întâlnim o dată la două săptămâni să punctăm lucrurile pe care le-am convenit, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să devină societatea fanion a energiei”, a spus Borc.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *