“Specialiștii nu au susținere politică” este titlul unui articol pe care l-am publicat, în luna mai 2018, după ce Corina Popescu (în prezent, CEO Electrica) a fost schimbată de la șefia Transelectrica. După 2 ani și jumătate, timp în care mai multe serii de membri ai Directoratului și supraveghetori, majoritatea membri de partid (cu câteva excepții), au fost puși să conducă Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice, situația a rămas neschimbată. Transelectrica este menținută, voit, într-un provizorat păgubos tocmai ca partidele să poate să își propulseze oamenii în poziții cheie.
Iată că PNL procedează la fel ca PSD și își instalează membrii de partid la conducerea unei companii de interes național și strategic, care are sarcina de a menține în permanență funcționarea sistemului electroenergetic național în conditii de siguranță.
Cu o singură diferență ce nu este în favoarea PNL, care spre deosebire de PSD, nu mai are multe funcții de oferit oamenilor din partid în companiile energetice în care șefii au fost deja aleși în baza OUG 109, cu mandate de 4 ani. A mai rămas de tocat Transelectrica și se mai pot face numiri în Consiliul de Administrație la Romgaz.
Așadar, Transelectrica va avea, din 21 decembrie, un nou Directorat… tot provizoriu. Era de așteptat să se facă schimbări și să nu se mai prelungească mandatul actualilor membri ai Directoratului, care încetează pe 20 decembrie 2019. Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”Transelectrica” SA a informat că, în ședința din data de 13 decembrie 2019, Consiliul de Supraveghere a desemnat în calitatea de membri provizorii ai Directoratului, începând cu data de 21 decembrie 2019, următoarele persoane: Cătălin Nițu, Ion-Bogdan Grecia, Adrian Moise, Ioan Folescu și Andreea-Mihaela Miu.
Consiliul de Supraveghere a ales ca Președinte al Directoratului, denumit alternativ Director General Executiv sau Chief Executive Officer – „CEO” – al Societății al Transelectrica pe Cătălin Nițu.
Cine sunt persoanele care conduc Transelectrica, chiar și provizoriu? Membru al Biroului Politic al PNL Sector 3, Nițu este Manager în Direcția Tehnologia Informației și Comunicații din cadrul Transelectrica. E clar că este recomandat de partid, dar e bine totuși că Nițu lucrează în companie.
Ioan Folescu a fost director general al Electrica. El a fost anchetat de DNA pentru luare de mită, însă Parchetul anticorupţie a clasat dosarul în 2018 din lipsă de probe, potrivit Mediafax.
Membru marcant în conducerea PNL (Organizația de Femei), Andreea-Mihaela Miu, de profesie avocat, a făcut parte și din Consiliul de Administrație al RADET. Adrian Moise și Ion-Bogdan Grecia sunt membri PNL. Așteptăm publicarea CV-urilor acestora de către Transelectrica pentru a afla mai multe despre carierele lor!
Noii membri ai Directoratului se vor instala pe 21.12.2019 pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, pentru încă două luni, dar durata mandatului nu va depăși data finalizării procedurii de selecţie a membrilor Directoratului Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”–SA în condiţiile O.U.G. nr. 109/2011, dacă procedura se va finaliza în interiorul acestui interval, potrivit comunicatului companiei transmis BVB.
Transelectrica ar fi avut șanse să iasă din provizorat până la finele anului, dacă fosta conducere a Ministerului Economiei ar fi reușit să finalizeze procesul de recrutare și selecție de candidați pentru Consiliul de Supraveghere. Acum este un nou minister – MEEMA, o nouă conducere și, probabil, procesul va fi reluat…
Ne-am fi așteptat ca situația să se schimbe radical după ce compania a fost implicată recent într-un scandal, când s-a descoperit că fostul Preşedinte al Directoratului, Marius Dănuţ Caraşol, care a fost revocat din funcție, și-a falsificat CV-ul, nefinalizând facultatea. Dar nu, provizoratul de partid continuă la Transelectrica!
Una peste alta, provizoratul prelungit ani de zile nu face bine unei companii. Ce pot face șefii numiți politic, indiferent de specializarea fiecăruia, timp de 4 luni? De ce să își asume aceștia luarea unor decizii importante ? Că abia dacă se obișnuiesc cu situația, învață cum merg lucrurile și se trezesc că sunt schimbați.
Și, totuși… afectată este Transelectrica. Unde sunt totuși specialiștii în energie? De ce nu promovează onor Ministerul Economiei și persoane cu experiență în domeniul energetic pe lângă „prietenii susținuți politic” la cârma unei companii de interes national și strategic? Așteptăm răspunsuri, dar mai ales decizii pentru binele Transelectrica de la actualul ministru al Economiei, Dl Virgil Popescu.