Provocările Nuclearelectrica: Unitatea 1, încă 25 de ani de viață; reactoarele 3 și 4, vor fi sau nu construite de chinezi?

Publicat pe Categorii Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Provocările Nuclearelectrica: Unitatea 1, încă 25 de ani de viață; reactoarele 3 și 4, vor fi sau nu construite de chinezi?

Nuclearelectrica se prezintă cu două reactoare, din care unul trebuie pregătit pentru reparații, și are în plan construirea altor două. Durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă poate și se dorește să fie extinsă cu 25 de ani. În acest sens, Nuclearelectrica are ca obiectiv retubarea Unității 1, funcțională din anul 1996. “Procesul de pregătire a retubării se va desfășura pe o perioadă de cel puțin 10 ani, cu eforturi investiționale majore ce vor fi alocate în perioada 2020 – 2025”, se menționează într-un document pregătit pentru investitori. De reținut este faptul că Unitatea 1 ar urma să fie oprită complet timp de 2 ani, în jurul anilor 2025. Costurile estimate ale retehnologizării Unității 1 sunt între 1.2-1.5 miliarde de Euro.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

Reprezentanții Nuclearelectrica susțin că este necesară oprirea completă a Unității 1 pe o perioadă de până la 2 ani, când vor avea loc majoritatea lucrărilor și înlocuirilor de echipamente. Operațiunile de pregătire au demarat, fiind nevoie de studii, analize, evaluări ale stării componentelor, definirea volumului de lucrări, încheierea de contracte pentru proiectare, procurare şi execuţie, asigurarea finanţării necesare etc. Retehnologizarea permite extinderea duratei de viață a Unității 1 cu încă 25 de ani, ceea ce înseamnă o contribuție semnificativă de energie stabilă, capabilă să facă față nevoilor de mediu și să ofere un preț accesibil consumatorului final, spune Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.

România este premiantă cu unitățile nucleare din dotare. Potrivit unui clasament realizat de publicația Nuclear Engineering International, unitățile CNE Cernavodă se situează printre primele 15 din totalul de 392 unități nucleare în funcțiune în lume. Unitatea 2 de la Cernavodă se situează pe locul 1, cu un coeficient global de utilizare a puterii instalate de 93,5%, în timp ce Unitatea 1 este pe locul 14, cu un coeficient de 89,4%. În cazul aceluiași indicator, România se află pe primul loc în lume cu un coeficient de utilizare a puterii instalate de la punerea în funcțiune a unităților nucleare de la CNE Cernavodă de 91,4%.

Decizie imediată privind Memorandumul asumat, cere Iulian Iancu

Unitatea 1 – retehnologizată – și Unitatea 2 sunt suficiente pentru România, susțin voci de pe piața energiei, care nu văd rostul construirii altor reactoare. Balanța pare să încline spre cei care susțin proiectul reactoarelor 3 și 4, marea provocare a Nuclearelectrica, care însă a ajuns – din nou – într-un impas. După mai bine de 10 ani de tatonări, discuții, uite investitorii – nu-s investitorii, asigurări pline de speranțe din partea autorităților și potențialilor investitori, s-a ajuns la momentul memorandumului, însă Fondul Proprietatea cere amânarea acestuia! Iar investitorii din sectorul regenerabilelor solicită autorităților stoparea investițiilor în sectorul nuclear, pe fondul reducerii consumului!

Discuțiile pe marginea reactoarelor se poartă și între politicieni. „Cine poate spune deschis pentru ce Nuclearelectrica a fost pusă de Ponta să facă Reactoarele 3 și 4 Cernavodă cu China (Gen Nuclear Power Co) înainte de a avea aprobată strategia națională pe energie, înainte de refacerea legislației privind redevențele pentru hidrocarburi? Cine poate spune deschis pentru ce adăugăm încă o capacitate de producție, când mai toți specialiștii spun că nu e nevoie de supracapacitate de producție, ci de surplus de capacitate de interconectare” se întreba recent Cătălin Predoiu, Prim-vicepreședintele PNL.

„Nouă ne trebuie, pe de o parte, o decizie imediată privind Memorandumul asumat (privind unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — n.r.). Am pierdut zece ani. Nu mai e timp de pierdut pentru că iată avem convingerea că suntem în cadrul și pe direcția unei strategii și viziuni europene. Pe de altă parte, ne trebuie acceptate și promovate cu prioritate proiectele privind dezvoltarea sistemului național de transport, proiectul regional privind descărcarea acestei cantități de energie din zona Dobrogei, respectiv urgentarea proiectului Tarnița-Lăpustești. Avem prin acest proiect românesc posibilitatea să contribuim esențial la cele trei obiective: de securitate, siguranță și suportabilitate”, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la o conferință de specialitate.

În opinia sa, sunt trei factori care avantajează energia nucleară, respectiv dependența crescută de materie primă energetică, care este în prezent la 56%, tehnologia existentă astăzi în Europa, ce o poziționează ca lider mondial și faptul că Uniunea Europeană consideră sectorul nuclear cel mai important factor în decarbonizare.

La rândul său, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anunțat că Memorandumul de intenție pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă va fi semnat în noiembrie. „…. Se lucrează intens, vom avea luna viitoare bucuria să asistăm la semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă….”, a afirmat Gerea.

Acționarii sunt solicitați, pe 22 octombrie, să aprobe semnarea memorandumului de înțelegere, care stabilește direcțiile viitoarei cooperări între Nuclearelectrica (SNN) și China General Nuclear Power Corporation (CGN) în vederea dezvoltării și implementării proiectului. Fondul Proprietatea a cerut completarea ordinii de zi a AGA de la Nuclearelectrica, cu o propunere de amânare a semnării înțelegerii cu compania chineză.

După semnarea Memorandumului de către ambele părți, SNN și CGN ar urma să intre în procesul de negociere aferent inițierii și finalizării ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture — JVCo) în care CGN va deține cel puțin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanță corporativă a JVCo și structurarea finanțării pentru dezvoltarea proiectului.

Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înființarea societății mixte (JVCo) care va construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și va deține 49% din acțiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să dețină restul de 51% din capital, prevederea fiind inclusă în Memorandum.

Avocații și consultanții financiari, costuri de sute mii de euro asumate de Nuclearelectrica

Costurile cu asistența juridică, consultanța financiară sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Deja s-au cheltuit sume mari: dintr-un total de peste 380.000 euro pentru servicii de asistență juridică acordate de White&Case, mai sunt disponibili 15.000 euro. În baza contractului de servicii de consultanță fianciară pentru U3 și U4 Cernavodă încheiat de Energonuclear cu The Royal Bank of Scotland plc Niederlassung Frankfurt, care a încetat la data de 17 februarie 2015, s-au cheltuit circa 825.000 euro în prima fază și alte 50.000 euro, în a doua fază, potrivit unui document consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Provocările Nuclearelectrica: Unitatea 1, încă 25 de ani de viață; reactoarele 3 și 4, vor fi sau nu construite de chinezi?”

  1. Pai sa rezumam:

    Prima problema, politicienii. Pana acum 8 – 10 ani era ideea ca nu vrem investitori privati in proiect (dar nici nu avem bani sa-l facem singuri iar un ajutor de stat ca-n anii 90 este exclus), ca e strategic, ca noi nu ne vindem tara, etc. apoi a venit perioada de „stop and go”, politicienii din opozitie zicand ca e „un proiect prost al coruptilor de la putere”, ca „daca venim noi la putere il oprim si refacem daca nu-l stopam de tot”, desigur il refacem pe principii liberale sau social-democrate, dupa caz. Asa au alternat periade de avant cu perioade de stagnare si multe schimbari de directie.

    A doua problema, actionarul minoritar ce doreste doar profit, cat mai mult si cat mai repede. Ce va fi peste 10 ani, cui pasa? Cine-si va mai aduce aminte atunci de Franklin Templeton ?

    A treia problema, chinejii. De ce cu chinejii care sunt niste comunisti rai si nu asteptam niste capitalisti adevarati, de preferat americani. Bunicul meu a asteptat americanii pana a murit, trebuie sa luam exemplu si sa avem rabdare si incredere, ca poate nepotii nostri ii vor vedea venind totusi la Cernavoda. Englejii sunt fraieri ca fac Hinkley Point 3 cu chineji. O sa vada ei ce-o sa pateasca !

    A patra problema, mediul. Hartuirea continua a ONG-urilor de mediu, lobby-ul antinuclear, exemplul Germaniei, ce ne facem cu deseurile etc.

    A cincea problema, lipsa strategiei energetice. Ca fara ea, nimic nu se poate misca in tara asta. Eventual doar investitii in regenerabile, dar ati vazut ce au patit daca au investit fara strategie !!!

    A sasea problema, Tarnita. Ca Cernavoda 3 & 4 n-au haz fara Tarnita, ca cine masii mai echilibreaza 1200 MW net cand avem oricum atatea regenerabile. Culmea, si pentru Tarnita guvernantii discuta tot cu chineji ca Hidroelectrica nici nu vrea sa auda de proiect.

    A saptea problema, avem destula energie. Deja e supracapacitate de productie. Nu intereseaza pe nimeni ca ce este azi nu e valabil si peste 10 ani. Daca acum avem supracapacitate este evident ca nu e nevoie de Cernavoda 3 & 4. Mai ales ca pentru peste 10 ani se inghesuie si ungurii si bulgarii sa faca proiecte nucleare. Nu mai e loc si de noi si oricum, undeva vor trebui sa exporte energie si ungurii si bulgarii.

    A opta problema, ni se termina uraniul. Ca mina actuala cu greu face fata la consumul a doua grupuri, si asta nu pentru mult timp, ca alta mina costa mult sa fie deschisa si nu are cine sa-si asume costurile, ca daca nu avem lantul complet de productie, de la mina la generatorul electric energia nucleara n-are haz. Pai sa va dau o stire: muuulte tari dependente de energetica nucleara n-au mine de uraniu. Dar n-au nici specialisti care sa se planga de asta! Nu intru in detalii tehnice despre ESA si mecansmele sale.

    In concluzie, e trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *