RADET a dat în judecată ANRE  

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica RADET a dat în judecată ANRE  

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice – RADET a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, solicitând anularea a două ordine ale Autorității pe motiv că favorizează o subvenție încrucișată. Este vorba despre Ordinele ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare

.radet-bucuresti

„Solicităm anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice, în limbaj uzual o subvenție încrucișată, care este interzisă și de legea română, (…) dar mai ales de directivele europene”, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președinte CA RADET pentru Agerpres.

Cum se apără ANRE. Explicațiile ELCEN

Acuzația că ‘se practică o subvenție încrucișată între energia termică și energia electrică este complet nefondată, calculul prețului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică și cea termică”, au precizat reprezentanți ANRE.

Nu poate fi acceptată ideea de subvenție încrucișată prin distribuirea costurilor astfel încât să fie defavorizată energia termică, întrucât randamentul reglementat de ANRE de 90% este un randament realist, el putând fi măsurat în mod direct. Prin urmare, nu există costuri direcționate de la energia electrică care să încarce costurile pentru energia termică, se precizează într-un comunicat transmis de ELCEN.

Reprezentanții ELCEN au venit cu explicatii la acuzele RADET la adresa ANRE: ELCEN produce energie electrică și termică în regim de cogenerare (producerea simultană a energiei electrice și termice – un proces nu poate avea loc fără altul) de înaltă eficiență în centralele de termoficare. Energia termică se livrează, la comanda RADET, în funcție de temperaturile exterioare în perioada de iarnă și de necesarul de apă caldă menajeră în perioada de vară.  În funcție de această cerere, se produce echivalent energie electrică în regim de cogenerare. În perioada de iarnă, când cererea de energie termică este mare și se livrează căldură și apă caldă menajeră, și energia electrică echivalentă produsă crește.

În perioada de vară, când se livrează numai apă caldă menajeră, energia electrică se produce numai cu un singur grup – Ciclul Combinat din CET București Vest, cel mai performant grup al ELCEN. Raportul energiei termice comandate de RADET între perioada de iarnă și perioada de vară este de cca 1/10. Pentru producerea energiei electrice și termice, ELCEN utilizează gaze naturale. Numai în situații deosebite se utilizează păcura pe timp limitat de zece zile în conformitate cu cerințele de mediu.

Repartizarea costurilor cu combustibilul între cele două produse a avut la bază reglementarea ANRE că energia termică în cogenerare este produsă cu un randament de 90%. Restul costurilor din structura de costuri au fost repartizate în mod proporțional cu producțiile realizate, se explică în comunicatul companiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *