Bugetul pentru lucrările preliminare necesare implementării proiectului construirii Unităților 3 și 4 de la Cernavodă urmează să fie majorat considerabil (aproape dublu) de la 185 milioane euro la 350 milioane euro. Ministerul Energiei a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului Adițional nr. 1 la Acordul de sprijin între Statul român şi Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. în legătură cu Proiectul Unitățile 3 şi 4 CNE Cernavodă, ce prevede o actualizare a bugetului de lucrări preliminare pentru cele două reactoare nucleare.
Bugetul inițial de 185 milioane euro a avut la bază estimările de preţuri la nivelul anului 2019. Valoarea estimată actualizată a Bugetului Lucrărilor Preliminare, în sumă de 350 milioane Euro, care nu include costuri şi cheltuieli de finanţare, are la bază necesitatea actualizării bugetului iniţial cu indexările şi evoluţia indicilor de inflaţie şi preţurile de consum pentru perioada 2019 – 2023, precum şi prognoza pentru 2024, şi luarea în considerare a consecinţelor ce decurg din criza lanţului de furnizori (pandemie, etc) şi forţă de muncă calificată care au înregistrat creșteri exponențiale în perioada menţionată, argumentează Ministerul Energiei necesitatea actualizării bugetului.
Bugetul actualizat se împarte astfel (document consultat de InvesTenergy):
– 280 milioane euro – cost estimat servicii inginerie şi management de proiect pentru o perioada de 24 de luni;
– 28 milioane euro – diverse şi neprevăzute (eventuale depăşiri de grafic şi buget);
– 42 milioane euro – costuri estimate de funcţionare a EnergoNuclear (cheltuieli de personal corespunzătoare creşterii numărului de angajaţi la 120 pe perioada Etapei II – Lucrări Preliminare, cheltuieli administrative, cheltuieli de consultanţă tehnică, juridică, financiară, etc.) pentru o perioadă de 30 de luni.
Potrivit actului normativ, bugetul va fi finanţat din surse proprii ale Nuclearelectrica și din împrumuturile de tip Engineering Multiplier Program acordate de agenţiile de credite pentru export şi/sau împrumuturile acordate şi/sau atrase de către Aranjorul/Finanţatorul (Mandated Lead Arranger) selectat de SNN.
Ministerul Energiei precizează că SNN şi EnergoNuclear au primit două Scrisori de Angajament pentru acordarea unor împrumuturi de tip EMP, de la US EXIM: 57 milioane USD (din care 50 milioane USD componenta americană finanţată) și EDC Canada: 75 milioane EURO echivalent, pentru finanţarea componentei canadiene.
Hotărârea privind aprobarea Actului Adițional nr. 1 la Acordul de sprijin între Statul român şi Nuclearlectrica prevede și o actualizare a datelor limită pentru adoptarea deciziilor de investire, după cum urmează:
• Data Deciziei de Investire I – 30 aprilie 2024
• Data Limită I – 30 iunie 2024
• Data Deciziei de Investire II – 30 septembrie 2026
• Data Limita II – 30 noiembrie 2026.
Acordul de sprijin dintre statul român şi Societatea Naţională „Nuclearelectrica” privind Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă a fost semnat la data de 9 iunie 2023. Memorandumul privind Aprobarea unor măsuri necesare pentru continuarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din data de 25 ianuarie 2024.