Recomandările Ministerului Energiei pentru CE Hunedoara: mai multe ajutoare de stat, valorificarea activelor prin dare de plată

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Recomandările Ministerului Energiei pentru CE Hunedoara: mai multe ajutoare de stat, valorificarea activelor prin dare de plată

“La Complexul Energetic Hunedoara este mai complicat. Va urma un plan clar de restructurare, în linie cu ce s-a agreat la nivelul Comisiei Europene. Și CE dorește să se rezolve situația CEH până la finele anului în curs. Există presiuni din toate părțile, însă nu se poate face restructuare decât respectând situația juridică actuală a companiei, de insolvență”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei într-un interviu acordat InvesTenergy.

Complex-Energetic-Hunedoara

Într-un răspuns din partea Ministerului Energiei la interpelarea unui senator, se precizează că, în această perioadă, administrația CEH, sub coordonarea administratorului special Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, finalizează implementarea unui plan de disponibilizare, cu scopul de a reduce personalul excedentar și cheltuielile de personal. Practic, vor părăsi CEH 840 salariați, economia realizată prin aplicarea acestei măsuri fiind de 2,1 milioane lei/lună, potrivit calculelor ministerului.

Ministerul Energiei mai comunică că, împreună cu CEH, a inițiat demersuri către Comisia Europeană, de prenotificare referitor la intenția de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilitării închiderii minelor necompetitive (sunt vizate 2 mine din cadrul companiei – Lonea și Lupeni).

În așteptarea răspunsului Comisiei Europene cu privire la întocmirea planului de reorganizare judiciară care să răspundă atât obligației de separare legală a activității minelor de cea a termocentralelor, conducerea societății, împreună cu administratorul special și cel judiciar, creditorii și Comitetul interministerial constituit la nivelul Ministerului Energiei analizează posibilitățile pentru obținerea și a altor tipuri de ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care să fie asigurată o cantitate de energie necesară sistemului energetic national, se precizează în documentul transmis de reprezentanții ministerului la Parlament.

Ministerul Energiei recomandă parcurgerea unor etape la CE Hunedoara în perioada imediat următoare, proceduri ce se vor regăsi în planul de reorganizare judiciară, și anume:

  • identificarea altor tipuri de ajutor de stat ce pot fi accesate, pe lângă cele pentru închiderea minelor necompetitive (de tip SIEG și rezervă de capacitate), care să se adreseze problemelor componentelor energetice și termice din cadrul CEH;
  • identificarea modalităților de valorificare a activelor CEH conform Legii insolvenței prin procedura de dare de plată. Este nevoie în acest caz de aprobarea Ministerului Finanțelor, care este creditorul majoritar.

Potrivit planului de restructurare aprobat de Ministerul Energiei din luna aprilie, minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor fi închise până în 2018. Doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara. În cadrul companiei, vor mai fi păstrate un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, totalizând 400 de MW. în cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *