Record: În 8 zile de cod portocaliu, Parcul eolian CEZ a produs  35.000 de MW

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Record: În 8 zile de cod portocaliu, Parcul eolian CEZ a produs  35.000 de MW

Parcul eolian situat în Cogealac – Fântânele a produs, în perioada 6 – 13 ianuarie, când a fost instituit Cod portocaliu de viscol şi ninsori, o cantitate de aproximativ 35.000 de MW, iar la finalul lunii ianuarie a raportat o producţie de 145.000 de MWh de energie verde, potrivit unui comunicat al companiei. În cele 8 zile, parcul eolian CEZ a funcționat aproape la limita superioară, reușind să producă energie electrică în absolut toate zilele de cod portocaliu, susțin reprezentanții companiei. În medie, parcul eolian CEZ produce pe lună aproximativ 93 000 MWh de energie eoliană.

CEZ-va-finaliza-in-acest-an-parcul-eolian-Fantanele-CogealacDacă am raporta la numărul de locuințe care ar fi putut fi alimentate cu producția de energie eoliană produsă într-o singură zi, producția din data de 12 ianuarie, de peste 7 500 de MW, ar fi aprins becul în cel puțin 541.357 de locuințe care consumă în medie 14 kW/zi într-o perioadă friguroasă, se apreciază în comunicatul CEZ.

Provocările perioadei de cod portocaliu pentru parcul eolian CEZ au început cu drumurile blocate, temperaturi de – 15 grade, 2 rute spre serviciu blocate, lipsa comunicației, a apei calde și a căldurii la punctul de comandă, punctul culminant pentru echipele CEZ fiind înregistrat  când s-a constatat faptul că unul din grupurile electrogene care sigura serviciile interne/ încălzirea a rămas fără motorină. Acest lucru a însemnat lipsa alimentării cu energie electrică a Camerei de Comandă care a fost restabilita după 2 ore de eforturi susținute. Specialișii CEZ au stabilizat transmisia astfel încât activitatea turbinelor să poată fi observată de către dispeceri.

În data de 8 ianuarie, forța rafalelor de vant a avut efecte negative asupra stațiilor electrice din parcul eolian CEZ, spulberând chiar și ușile de la intrarea în stații, zăpada năvălind peste componentele electrice. Intemperiile au afectat o stație electrică de eliminare a curentului produs de turbinele eoliene în SEN, ce captează în condiții normale de lucru energia a 30 de turbine.

De notat și că, atunci când vântul scade sub 3-4 metri/secundă sau atinge 25 de metri/secundă, turbina eoliană se opreşte pentru a-şi proteja integritatea. În aceste condiţii, latura extremă a condiţiilor meteorologice poate provoca deficienţe în funcţionarea parcului eolian în limite normale.

„O astfel de situaţie a fost înregistrată la începutul anului, pe fondul Codului portocaliu de vânt la nivelul judeţului Constanţa, când s-au înregistrat rafale de vânt şi de 35 şi de 40 de metri/secundă, valori ce se află la limita superioară de funcţionare a parcului eolian. Patruzeci de specialişti CEZ au ţinut frâiele celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa pe perioada celor opt zile de Cod portocaliu. Vântul puternic din acea perioadă a fost transformat de cele 240 de turbine eoliene în aproape 39.000 de MW de energie curată. Mare parte dintre acestea au funcţionat continuu datorită sistemului optimizat, producând suficientă energie verde încât să acopere 15% din consumul de energie electrică al României”, se menţionează în comunicatul companiei.

România are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, construit de Grupul CEZ în România în zona Cogealac/Fântânele, judeţul Constanţa. Parcul eolian are o capacitate totală de 600 MW şi 240 de turbine de 2,5 MW, iar valoarea investiţiei se ridică la 1,1 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *