“Este mare nevoie de investiții în rețele. Nu este ușor să menții un echilibru între nevoia de investiții și limita de suportabilitate a consumatorilor”, declara, recent, și pe bună dreptate, George Niculescu, președinte Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
Săptămâna trecută, ANRE a anunțat decizia sa, punând în consultare publică proiectul de ordin, care prevede, pentru perioada a cincea de reglementare, o valoare de 6,75% pentru rata reglementată a rentabilității capitalului investit aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale. În prezent, respectiv perioada a patra de reglementare, RRR este de 6,39%. O creștere cu doar 0,36% a RRR!
Cu toate acestea, ANRE transmite că „valoarea propusǎ este mai mare decât cea în vigoare, fapt care va influenţa pozitiv nivelul investiţiilor în reţelele electrice şi de gaze naturale, prin asigurarea unui nivel corespunzǎtor al rentabilitǎţii capitalului investit” (nota de fundamendare a proiectului de ordin).
Reușește ANRE să mențină un echilibru între nevoia de investiții în rețele și limita de suportabilitate a consumatorilor? Sunt suficient de bine încurajate și stimulate investițiile în distribuția și transportul de energie electrică și gaze naturale?
ANRE zice că da, operatorii însă nu sunt la fel de convinși și de optimiști. Din contră! Viitorul ciclu de reglementare este foarte important, se impun decizii pentru viitor, care ar trebui să stimuleze investițiile necesare în distribuție și transport, în modernizare, în digitalizare, în securitate cibernetică. Toate acestea, bineînțeles, cu efecte benefice pentru consumatori!
Valoarea RRR propusă de ANRE nu va duce la o creștere a investițiilor, ci mai degrabă la o limitare/reducere a acestora, spun surse din piața energiei. Unii specialiști încadrează decizia ANRE la categoria deciziilor specifice unui an electoral, cu atenție și grijă sporită pentru consumatori. Cert este și faptul că tot ce se investește în zona de distribuție este cu acordul ANRE pentru că se transferă, mai devreme sau mai târziu, în tarife.
Nevoia uriașă de investiții în rețelele viitorului
Infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este atât de veche și uzată încât cea mai mare parte a ei a depășit durata normală de viață sau se află la limită, potrivit unor date dintr-un raport pe 2022 al ANRE.
Dacă în ultimii șase ani operatorii au investit 13,5 mld de lei în rețelele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru următorii șase ani investițiile necesare trebuie să se tripleze la o primă evaluare a industriei noastre – declarație Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE (finele anului trecut).
Un studiu al ACUE arăta ca rețelele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro pe termen lung
În noiembrie 2023, Comisia Europeană estima ca sunt necesare, în UE, 584 miliarde euro investiții în rețelele de electricitate, majoritatea în rețelele de distribuție pentru a le face digitalizate, monitorizate în timp real, controlate de la distanță și sigure din punct de vedere cibernetic și, totodată, să facă față noilor cerințe de consum, de producție din energie din surse regenerabile.
Între timp, au apărut informații potrivit cărora necesarul de investiții ar putea fi chiar mai mare decât a estimat Comisia, pentru că majoritatea țărilor europene subestimează ritmul în care se adaugă noi capacități de producție din regenerabile (https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/general-europes-high-voltage-grid-investment-gap-worse-than-feared/ ).
În țările europene, inclusiv în România, au apărut mult mai mulți prosumatori, mai multe vehicule electrice, modul în care funcționează rețelele electrice nu mai este același. Dacă gazul este combustibilul de tranziție, înseamnă că ne îndreptăm din ce în ce mai mult către electrificare, în transport, încălzire, etc. În acest context, investițiile sunt necesare pentru ca rețelele să fie catalizator al tranziției să poată integra producția din regenerabile, consumul vehiculelor electrice, pompele de căldură, electrolizoarele etc. Rețelele de distribuție și transport trebuie să facă față provocărilor viitorilor. Fără investiții, nu se poate! De cealaltă parte, categoric, tarifele trebuie să fie suportabile pentru consumatori. Este rolul și responsabilitatea reglementatorului să găsească și mențină un echilibru. Cu mențiunea că deciziile trebuie luate pentru viitor!