Revoltă în industria regenerabilelor! Cum explică ANRE calculul cotei de certificate verzi, ce reclamă vocea comună a asociaţiilor de profil

Publicat pe Categorii Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Revoltă în industria regenerabilelor! Cum explică ANRE calculul cotei de certificate verzi, ce reclamă vocea comună a asociaţiilor de profil


Se anunţă vremuri şi mai grele pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Anunţul făcut de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE privind cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, de 12,15%, a revoltat într-atât asociaţiile din industria regenerabilelor încât acestea au luat poziţie comună şi reclamă cota, considerând că este lovitura de graţie dată producătorilor.

Cum explică ANRE calculul cotei pe 2016, pe ce scenariu s-a mers, reise din nota publicată pe site-ul Autorităţii, care va fi adusă la cunoştinţa Guvernului până la data de 30 iunie a anului curent.

În scenariul de bază, ANRE a plecat de la gradul de realizare a obiectivului naţional.Conform ultimului Raport de progres al României pentru anii 2011 și 2012, “ponderile globale de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie din cei doi ani de raportare, respectiv 21,20% şi 22,90%, depăşesc în mod semnificativ ponderea stabilită pentru traiectoria orientativă la nivelul anilor 2011/2012 de 19,04%”. Astfel, se constată că ponderea energiei din surse regenerabile din cel mai recent an raportat, anul 2012, are cel puţin valoarea stabilită în traiectoria orientativă pentru anul 2012.

Impactul certificatelor verzi în factura consumatorului se va menţine constant în 2016

În contextul dat, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică în anul 2016 se va menține constant la nivelul celui considerat pentru anul 2015, respectiv de 35 lei/MWh, dau asigurări reprezentanţii ANRE.

Conform rezultatelor unei analize efectuate în prima decadă a lunii iunie 2015, pe baza
autorizațiilor de înființare acordate cu punere în funcțiune în anul 2015, respectiv 2016, se estimează instalarea în perioada iunie-decembrie 2015 a unor capacităţi de producere totalizând circa 666 MW, din care 437 MW în centrale electrice eoliene, 4 MW în
centrale hidroelectrice, 25 MW în centralele electrice pe biomasă și 200 MW în centrale
electrice fotovoltaice. Pentru anul 2016, ANRE estimează instalarea unor capacități de producer E-SRE totalizând circa 808 MW.

Două scenarii de evoluţie au fost luate în calcul pentru consumul final de energie electrică în anul 2016, respectiv menținerea acestuia la nivelul celui estimat pentru anul 2015 la valoarea de 45675 GWh și o creștere de 1,0% față de valoarea estimată pentru anul 2015.

Cota, calculată fără nivelul cantităţii de energie exceptată a marilor consumatori electro-intensivi

Luând în considerare cele menţionate, ANRE a stabilit noua cotă la 12,5%, cu menţiunea Autorităţii că aceasta a fost calculată fără a se ține seama de nivelul cantității de energie
electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise și a celor în curs de emitere.

În situația în care se iau în calcul și exceptări ale cantității de energie electrică consumată,
impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește pentru consumatorii finali neexceptați cu valori cuprinse între 38 lei/MWh și 44 lei/MWh, care corespund unor consumuri exceptate între 4000 GWh și 9000 GWh, susţin reprezentanţii ANRE.

Mare parte dintre producători = Faliment

Pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, stabilirea acestei cote la un nivel redus înseamnă faliment. „ Situaţia este alarmantă, atrage atenţia preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES, dl. Prof.Univ. Dr. Viorel Lefter. “Reducerea cotei generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii, PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniu”, a declarat reprezentantul PATRES.

Într-un demers comun, reprezentanţii asociaţiilor RWEA, PATRES, ARBIO, RPIA, ArmHE solicită identificarea acelui punct de echilibru pentru cotă, care să fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelasi timp să nu împingă investiţiile deja realizate în domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de Euro) spre un faliment cert, se precizează într-un comunicat al celor cinci asociaţii.

Foto: www.manager.ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *