Performanțele CEZ în România, afectate în continuare de scăderea susținerii regenerabilelor. Profitul operational, mai mic cu 25% în primul semestru

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Performanțele CEZ în România, afectate în continuare de scăderea susținerii regenerabilelor. Profitul operational, mai mic cu 25% în primul semestru

Grupul ceh CEZ în România a înregistrat un profit operațional în scădere cu 14% în prima jumătate a anului, de 1,8 miliarde coroane ceheşti (65,5 milioane euro), potrivit raportului financiar al grupului, scrie Mediafax. (Sumele in euro au fost calculate de Mediafax la cursul mediu de 27,444 coroane pentru 1 euro in primul semestru, conform datelor bancii centrale din Cehia). Profitul înregistrat pe segmentul de producţie şi distribuţie, de aproximativ 400 de milioane coroane (14,5 milioane euro) , este în scădere cu 55% faţă de primele 6 luni ale a anului trecut.
250px-Fântânele-Cogealac_Wind_Farm_2011
Rezultatele obținute pe producţie şi distribuţie, se datorează „efectului negativ al suspendării alocării certificatelor verzi pentru parcul eolian Cogealac (de la 1 octombrie 2014), preţul mediu mai mic al energiei electrice şi preţul mediu mai mic al certificatelor verzi”, se menționează în raport.CEZ deţine în România parcurile Fântânele şi Cogealac, precum şi o serie de microhidrocentrale.

Condițiile meteorologice bune au condus însă la creșterea producției de energie a CEZ în România, în primele şase luni, la 726 de GWh, cu 22% mai mult ca în perioada similară a anului trecut. În schimb, producţia microhidrocentralelor a scăzut cu 34%, la 30 de GWh. Potrivit estimărilor CEZ pentru 2015, producția de energie va crește cu 8%, la aproximativ 1,4 TWh. Rezultate pozitive au fost înregistrate pe segmentul de istribuţie şi vânzare, profitul EBITDA urcând cu 5%, la aproximativ 1,4 miliarde de coroane. Creșterea a fost susținută de profitul asociat unui contract cu Poşta Română și de marja mai mare la energia electrică distribuită, ca urmare a preţului mai ridicat, precum şi de evoluţia costurilor fixe, scrie Mediafax.

Grupul ceh notează că, în urma aprobării unui act de către Comisia Europeană în luna mai, a fost reluat procesul aprobării notificărilor individuale pentru parcurile eoliene Fântânele Vest şi Cogealac. Totodată, CEZ a iniţiat un proces de acreditare temporară, după intrarea în vigoare la începutul lunii iunie a unui amendament care permite acreditarea temporară de către ANRE şi reluarea alocării de certificate verzi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *