Grupul ceh CEZ în România a înregistrat un profit operațional în scădere cu 14% în prima jumătate a anului, de 1,8 miliarde coroane ceheşti (65,5 milioane euro), potrivit raportului financiar al grupului, scrie Mediafax. (Sumele in euro au fost calculate de Mediafax la cursul mediu de 27,444 coroane pentru 1 euro in primul semestru, conform datelor bancii centrale din Cehia). Profitul înregistrat pe segmentul de producţie şi distribuţie, de aproximativ 400 de milioane coroane (14,5 milioane euro) , este în scădere cu 55% faţă de primele 6 luni ale a anului trecut.
Rezultatele obținute pe producţie şi distribuţie, se datorează „efectului negativ al suspendării alocării certificatelor verzi pentru parcul eolian Cogealac (de la 1 octombrie 2014), preţul mediu mai mic al energiei electrice şi preţul mediu mai mic al certificatelor verzi”, se menționează în raport.CEZ deţine în România parcurile Fântânele şi Cogealac, precum şi o serie de microhidrocentrale.
Condițiile meteorologice bune au condus însă la creșterea producției de energie a CEZ în România, în primele şase luni, la 726 de GWh, cu 22% mai mult ca în perioada similară a anului trecut. În schimb, producţia microhidrocentralelor a scăzut cu 34%, la 30 de GWh. Potrivit estimărilor CEZ pentru 2015, producția de energie va crește cu 8%, la aproximativ 1,4 TWh. Rezultate pozitive au fost înregistrate pe segmentul de istribuţie şi vânzare, profitul EBITDA urcând cu 5%, la aproximativ 1,4 miliarde de coroane. Creșterea a fost susținută de profitul asociat unui contract cu Poşta Română și de marja mai mare la energia electrică distribuită, ca urmare a preţului mai ridicat, precum şi de evoluţia costurilor fixe, scrie Mediafax.
Grupul ceh notează că, în urma aprobării unui act de către Comisia Europeană în luna mai, a fost reluat procesul aprobării notificărilor individuale pentru parcurile eoliene Fântânele Vest şi Cogealac. Totodată, CEZ a iniţiat un proces de acreditare temporară, după intrarea în vigoare la începutul lunii iunie a unui amendament care permite acreditarea temporară de către ANRE şi reluarea alocării de certificate verzi.