Risc real: Bucureștenii, fără căldură la iarnă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Risc real: Bucureștenii, fără căldură la iarnă

gabriel_dumitrascu

Există un risc real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a bucureștenilor, a admis Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET București. Instalațiile sunt învechite, investițiile în București în ultimii ani fiind spre zero.

Avem o obligație morală să asigurăm agentul termic pentru că este cel mai înalt grad de încasare din țară – de 95%, susține Dumitrașcu, prezentând situația critică a sistemului: din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, și-a depășit durata de viață. “Nu este nicio surpriză în aceste condiții că există riscul real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a populației”, a spus el.

Cauza principală pentru care termia este în colaps, în România, nu doar în Bucureşti, este sistemul de reglementare ineficient. „În ultimii ani nu s-a înţeles ce înseamnă cogenerarea de înaltă eficienţă şi de ce subvenţionăm acest sistem. La nivel naţional există un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de producţie de energie, zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic. În Bucureşti, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este 170 de lei. Peste tot, de aici până la Atlantic, MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric. Altfel nu ar fi nimeni nebun să promoveze cogenerarea ca soluţie”, a precizat reprezentantul RADET, la o conferința organizată de Bursa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *