România poate deveni un hub de cunoaștere. Un proiect al industriei eoliene pentru minerii din Valea Jiului, ce așteaptă susținerea autorităților din România, este apreciat în exterior. Comisia Europeană vrea să îl promoveze la nivel european

Publicat pe Categorii CSR, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal România poate deveni un hub de cunoaștere. Un proiect al industriei eoliene pentru minerii din Valea Jiului, ce așteaptă susținerea autorităților din România, este apreciat în exterior. Comisia Europeană vrea să îl promoveze la nivel european
  • Aleksandra Tomczak, DG Energy: „Este un proiect excelent, dezvoltat de RWEA. Îl putem promova și noi la nivel european. Ce vreți să faceți pentru Valea Jiului este un exemplu de tranziție justă. Vă ocupați de dezvoltarea energiei din surse regenerabile și asigurați locuri de muncă pentru mineri”
  • Mihai Bălan, Policy Officer RWEA: „Am solicitat autorităților să considere proiectul Academiei pentru Energie Regenerabilă și Distribuție a Energiei Electrice ca fiind prioritar pentru Valea Jiului și să-l încurajeze să devină un proiect regional”

România poate deveni un hub de cunoaștere, a declarat Sebastian Enache, Director dezvoltare, Grupul Monsson, la Conferința Energy Transition 2019, organizată de RWEA și WindEurope, referindu-se la proiectul Academiei de Pregătire şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice. “Când am început eu să lucrez în domeniu, oamenii mergeau să se instruiască în alte țări. A venit momentul unei schimbări. Tranziția energetică înseamnă schimbare. Regiunile energetice se schimbă. Tranziția poate fi realizată prin reconversie profesională” , a spus Enache.

Invitată în calitate de Speaker la Conferința anuală a RWEA, Aleksandra Tomczak, Policy Coordinator, Coal Regions in Transition Platfor, DG Energy, Comisia Europeană, a apreciat inițiativa venită din sectorul eolian pentru sectorul minier. „Este un proiect excelent, dezvoltat de RWEA. Îl putem promova și noi la nivel european. Ce vreți să faceți pentru Valea Jiului este un exemplu de tranziție justă. Vă ocupați de dezvoltarea energiei din surse regenerabile și asigurați locuri de muncă pentru minerii”.

Am solicitat autorităților să considere acest proiect ca fiind prioritar pentru Valea Jiului și să-l încurajeze să devină un proiect regional, a anunțat  Mihai Bălan, Policy Officer RWEA. S-au făcut demersuri ca proiectul să fie finanţat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte state membre din UE.

RWEA: Feedback-ul venit din partea minerilor este unul foarte bun

Sebastian Enache, Monsson: Minerii vor putea lucra oriunde în Europa în domeniul regenerabilelor. Vor avea siguranță și salarii mai mari

Feedback-ul venit din partea minerilor este unul foarte bun, spun reprezentanții RWEA. Minerii au abilități tehnice și inginerești, sunt obișnuiți să lucreze în condiții deosebite, a subliniat Giles Dickson, CEO WindEurope.

„Reconversia profesională este foarte importantă. Energia eoliană face parte din această tranziție energetică și poate să facă parte și din soluție. Avem nevoie de oameni cu competențe în domeniu pentru că sectorul regenerabilelor va avea un viitor strălucit în România. Aceștia pot proveni din regiunile carbonifere, care sunt printre cele mai afectate în România. Proiectul nostru de reconversie profesională nu înseamnă doar formare, ci și angajarea minerilor, care au deja competențe. Avem electricieni, specialiști în mecanică, hidraulică în minerit. După 6 luni de cursuri la Academie, minerii se pot angaja în domeniul regenerabilelor. Pot lucra oriunde în Europa în această industrie. Vor lucra într-un sector competitiv, se vor simți mult mai în siguranță la locurile de muncă, vor avea salarii mai mari. Le putem oferi locuri de muncă sustenabile pentru următorii 40 de ani”, spune Sebastian Enache de la Monsson.

RWEA va crea o bază de date cu minerii care vor face cursuri la Academie, aceasta urmând să fie pusă, gratuit, la dispoziția industriei de regenerabile care să poată să își aleagă viitori specialiști, tehnicieni care să lucreze în centralele eoliene.

Minerii vor putea lucra în parcuri eoliene dacă se se vor înscrie Academia şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice de Pregătire pentru un stagiu de pregătire de şase luni.

Concret, proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Târgu Jiu şi la Craiova. În aceste centre vor fi pregătiţi circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceştia se adaugă 3.000 de persoane care urmează să fie specializate în distribuţia energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile. Pentru înfiinţarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuţie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) şi Universitatea din Petroşani au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an. Proiectul vizează să fie finanţat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte state membre din UE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *