Romgaz este implicată în 120 de litigii, cu o valoare totală de peste 900 milioane lei. Acesta este unul dintre motivele pentru care acționarii sunt solicitați, din nou, în ședința din luna septembrie, să aprobe achiziționarea de servicii juridice externe. Reprezentanții companiei mai invocă – pentru necesitatea de a apela la sprijinul unei case de avocatură – complexitatea și importanța activității Romgaz; participarea în relații comerciale importante, asocieri interne sau internaționale; derularea unor investiții majore, de sute de milioane de euro; necesitatea reorganizării societății; dezvoltarea sau implicarea în activități off-shore; precum și pentru apărarea intereselor și respectarea drepturilor și obligațiilor Romgaz și ale acționarilor, societatea fiind listată la bursa de la București și Londra.
Cel mai mare producator și principal furnizor de gaze naturale din România are angajați consilieri juridici, însă în situații de excepție, cum sunt cele menționate anterior, se recomandă sprijin specializat în diferite domenii – fiscal, muncii – din partea unui cabinet de avocatură, se menționează într-un referat consultat de InvesTenergy.
Potrivit dispozițiilor OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor și întărirea disciplinei financiare, companiile statului ce au angajați juriști nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, asistență, reprezentare decât în situații justificate cu aprobarea reprezentaților statului, respectiv acționarilor.
Acționarii Romgaz și-au mai dat acordul, în ședința din luna ianuarie 2015, pentru achiziționarea de servicii de consultanță juridică, asistență și de reprezentare juridică, de specialitate, pentru diferendul cu ANAF și Interagro, cu grupul condus de omul de afaceri Ioan Niculae, diferendele fiind de natură comercială, civilă și potențial penală.
În 2014, pe perioada a 4 luni și jumătate, la Romgaz s-a desfășurat o amplă inspecție fiscală privind plata impozitului pe profit și TVA în perioada 2008 – 2013. Urmare a controlului efectuat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, Romgaz a fost obligată la plăți suplimentare, plus penalități și majorări de întârziere aferente de peste 22,4 milioane lei. Compania se judecă cu Interagro pentru o datorie de peste 160 milioane lei, 11 dosare fiind pe rolul instanțelor.