Romgaz: Rezultate spectaculoase în T4, însă profitul net a scăzut cu 14% în 2016

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz: Rezultate spectaculoase în T4, însă profitul net a scăzut cu 14% în 2016

Compania Romgaz  a înregistrat anul trecut cu o cifră de afaceri de 3,41 miliarde de lei, în scădere cu 15,8% față de anul trecut, fiind afectată semnificativ de condițiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, competiția cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piața gazelor naturale, se precizează în Raportul anual preliminar privind activitatea economico-financiară a Romgaz pentru anul 2016 transmis Bursei de Valori București.

Romgaz

În trimestrul 4 al anului trecut s-a reușit realizarea unui profit net de 311 milioane lei, în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului anterior și de peste 3 ori mai mare față de trimestrul anterior – T3 2016. Potrivit reprezentanților companiei, acest rezultat a fost generat de optimizarea valorificării producției și stocurilor de gaze naturale, astfel încât vânzările din energie electrică și din activitatea de înmagazinare au suplimentat veniturile din comercializarea gazelor din producția internă.  În întreg anul 2016, am îndeplinit și chiar depășit proiecția bugetară referitoare la profitul net, care a ajuns la valoarea preliminat de 1.025 milioane lei, precizează conducerea Romgaz.

Cu toate că rezultatele au fost spectaculoase în trimestrul 4 al anului trecut, Romgaz raportează un profit net de un miliard de lei pe 2016, cu 14,2% mai mic faţă de 2015.

În raport se  subliniază că anul 2016 a adus provocări multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influențate de scăderea prețului gazelor naturale, cererea scăzută, în principal în trimestrul  I, cauzată de o iarna blandă, competiția puternică cu gazele naturale din import pe fondul unor reglementări imprecise. “Pe parcursul anului trecut, au fost luate măsuri de eficientizare a operațiunilor în contextul deteriorării continue a condițiilor de piață.  Astfel, a fost efectuat un management strict al portofoliului de zăcăminte și al stocurilor de gaze naturale, menținând intact potențialul de producție si continuând eficientizarea operațiunilor de reparații sonde și de reabilitare a producției principalelor zăcăminte. În acest context, menționăm extinderea duratei operațiunilor de explorare, pe principalele perimetre, cu o nouă perioadă de 5 ani dublată de realizarea celei mai mari descoperiri din ultimii 30 de ani, Caragele. Pe fondul scaderii volumului de vanzari cu cca. 17% cauzata in principal de cererea scazuta pentru inmagazinare si a competitiei cu gazele din import am reusit sa marim marjele indeplinind promisiunea de profit net de peste 1 mld. lei prin imbunatatirea structurii vanzarilor pe cele doua segmente de piata. Programul de eficientizare a permis, totodata, indeplinirea obiectivului de a nu mai inregistra creante restante noi, intregul volum de vanzari fiind incasat”,se specifică în raportul Romgaz.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 24%, la 4,219 miliarde metri cubi, iar vânzările de gaze s-au redus în volum cu 17%.

Investițiile Romgaz s-au redus anul trecut aproape la jumătate față de 2015, la 497,7 milioane lei, ca urmare a diminuării investițiilor programate în explorarea de suprafață, scăderii investițiilor în asocieri, amânării unor lucrări din cauza dificultăților întâmpinate în activitatea de pregătire (obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații) și modificărilor legislației achizițiilor publice.

În 2016, veniturile din inmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 3,9%, fiind estimate la 345,36 mil.lei, ca urmare a vanzarii in anul 2016 a unei cantitati mai mari de gaze din depozite. Veniturile din vanzarile de energie electrica au atins valoarea de 336 mil.lei, in scadere cu numai 5,7%.

Romgaz estimează pentru 2016 o pierdere netă de 468,22 milioane lei datorată în cea mai mare parte constituirii de ajustări de depreciere aferente creanțelor față de unul dintre clienții importanți ai societății, reiese din raportul companiei. “În urma intrării în insolvență a acestui client, în vederea derularii procedurilor presupuse de această situație și pentru apărarea intereselor societății, în cursul anului 2016 au fost facturate penalități de întârziere căștigate în instanță, printr-o hotărâre judecatorească nedefinitivă, aferente unor creanțe care s-au stins printr-o dare în plată în anul 2013. Având în vedere incertitudinea încasării acestei sume, s-a constituit o ajustare de depreciere echivalentă, care anulează venitul din penalități facturat acestui client”, explică reprezentanții companiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *