Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde de explorare gaze în perimetrul Trident din Marea Neagră și are în plan construirea unui depozit nou de gaze în Moldova, în zona Fălticeni, cu fonduri europene, precum şi extinderea actualului depozit de la Sărmăşel. Vlad Pavlovschi, Director de dezvoltare afaceri, a declarat, în cadrul Conferinței “Beyond Strategy: Oil and Gas Projects in Place”,
organizată de publicația The Dilpomat-Bucharest, că Romgaz şi partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potenţial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru.
„În ceea ce priveşte perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, şi faza II a fost îndeplinit, în prezent se derulează perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă şi reinterpretarea şi integrarea datelor geologice şi geofizice disponibile până în prezent”, a spus oficialul Romgaz.
În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.
Potrivit lui Pavlovschi, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare şi evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunităţi de explorare în blocul EX-30 Trident.
În planurile Romgaz este și construirea unui depozit nou de gaze în Moldova, în zona Fălticeni, cu fonduri europene, precum şi extinderea actualului depozit de la Sărmăşel.
„Noul depozit din Moldova ar urma să aibă un volum de lucru de 200 de milioane de metri cubi pe ciclu, o capacitate de injecţie de 1,4 milioane de metri cubi pe zi şi o capacitate de extracţie de 2 milioane de metri cubi pe zi. Investiţiile necesare sunt forajele de sonde noi, modernizarea sondelor vechi şi facilităţi de colectare, condiţionare, comprimare şi măsurare fiscală a gazelor şi realizarea unui stoc inactiv de gaze”, a precizat Pavlovschi, la conferința The Diplomat-Bucharest.
În ceea ce priveşte depozitul de la Sărmăşel, judeţul Mureş, proiectul prevede creşterea capacităţii de la 900 de milioane de metri cubi pe ciclu la 1,55 miliarde de metri cubi, majorarea capacităţii de injecţie de la 6 la 10 milioane de metri cubi pe zi şi creşterea capacităţii de extracţie de la 8 la 12 milioane de metri cubi pe zi.
„Cele două proiecte au fost propuse pentru a fi evaluate din punctul de vedere al eligibilităţii pe lista III a Proiectelor de interes Comun pentru Comisia Europeană, iar decizia se va lua până la finele acestui an”, a precizat reprezentantul Romgaz.