După trei luni de când Ucraina a suspendat achiziţiile de gaze ruseşti, s-a ajuns la un acord privind reluarea livrărilor pe perioada iernii spre ţările Uniunii Europene. Ucraina este principala rută de tranzit a gazului rusesc spre Europa. Oficialii din Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE), reuniți la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze naturale pe perioada iernii, acestea fiind suspendate de la 1 iulie, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, relatează AFP.
Potrivit acordului, Ucraina va plăti un preţ redus, de 232 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, pentru livrări începând de la 1 octombrie şi până la 31 martie. Preţul din contract era de 251 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale. Diferenţa provine de la o scădere a taxelor aferente exporturilor ruseşti, scrie Mediafax.
Toate părțile și-au luat angajamente: Ucraina – să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale în vederea stocării lor subterane, în octombrie, Guvernul de la Kiev deblocând suma de 500 de milioane de dolari pentru Naftogaz în acest scop. Comisia Europeană s-a angajat, la rândul ei, să ajute la organizarea finanţării necesare a achiziţiilor Ucrainei de gaze naturale pentru această iarnă, prin intermediul unor „instituţii financiare europene şi internaţionale”, a anunţat CE într-un comunicat.
Gazprom s-a angajat, de asemenea, să renunţe la clauza din contractul încheiat cu Naftogaz în 2009 potrivit căreia compania ucraineană era obligată să plătească pentru un anumit volum de gaze naturale indiferent dacă le primea sau nu.