RWEA: Cota de 34% de energie regenerabilă, recomandată de Comisia Europeană, o încurajare pentru un nivel de ambiție corect pentru viitor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic RWEA: Cota de 34% de energie regenerabilă, recomandată de Comisia Europeană, o încurajare pentru un nivel de ambiție corect pentru viitor
  • Asociația a înaintat deja autorităților două scenarii ce pot fi luate în considerare pentru atingerea unei cote de energie regenerabilă de aprox. 34% în condiții de securitate energetică și competitivitate economică a sistemului energetic

Reacții în lanț de la asociațiile de profil din sectorul regenerabilelor la recomandările transmie de Comisia Europeană.

Prezentăm comunicatul RWEA:

Recomandările Comisiei Europene privind PNISEC 2021 – 2030 reprezintă o reconfirmare a potențialului semnificativ al României în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o încurajare pentru un nivel de ambiție corect pentru viitor, dar și pentru eforturile depuse până în momentul de față pentru dezvoltarea actualelor capacități regenerabile.

Observăm că dezvoltarea de noi capacități regenerabile este elementul central al documentului Comisiei, fiind cerute măsuri concrete și rapide pentru licențierea noilor proiecte în vederea reluării dezvoltărilor și atingerii contribuției într-un ritm natural și eficient din punct de vedere economic care să ofere predictibilitatea necesară investitorilor.

Măsurile incluse în document setează o traiectorie logică pentru un sisitem energetic modern și competitiv, guvernat de principiile pieței libere, cu o definiție clară a consumatorului vulnerabil , care trebuie să funcționeze integrat la nivel regional pentru creșterea gradului de flexibilitate și securitate energetică.

România este invitată să privească sectorul energetic într-un scop mult mai larg ce include sectoarele de transport, încălzire și răcire, precum și industria și să nu neglijeze fondurile disponibile pentru cercetare, inovare și integrarea noilor tehnologii necesare pentru atingerea tranziției energetice. Nu în ultimul rând, CE recomandă o tranziție justă pentru regiunile carbonifere, care să ia în considerare aspectele sociale și crearea de locuri de muncă.

Regăsim în documentul Comisiei o bună parte din inițiativele și acțiunile cerute de RWEA în ultimii ani, iar asociația a înaintat deja autorităților două scenarii ce pot fi luate în considerare pentru atingerea unei cote de energie regenerabilă de aprox 34% în condiții de securitate energetică și competitivitate economică a sistemului energetic.

Sperăm ca autoritățile să înțeleagă avantajul pe care recomandările Comisiei îl aduc României în procesul global de tranziție energetică.

Claudia Brânduș – președinte RWEA


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *