Salvarea cărbunelui pe spinarea românilor. Schemă de sprijin pentru CE Oltenia, ca să nu stingem lumina în România!

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Minerit, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Salvarea cărbunelui pe spinarea românilor. Schemă de sprijin pentru CE Oltenia, ca să nu stingem lumina în România!
  • Energia vine cu responsabilitate și competențe. La Conferința anuală InvesTenergy, care va avea loc în data de 7 octombrie, facem un Apel la responsabilitate. Detalii pe site-ul evenimentului: https://evenimente.investenergy.ro/

Dacă nu plătește certificatele de emisii, Complexul Energetic Oltenia va intra în insolvență sau faliment. Dată fiind situația actuală – deficit de producție de energie și iarna bate la ușă – România are nevoie de producătorul pe cărbune mult mai mult decât în alți ani. În acest moment, este cât se poate de clar că sistemul energetic nu poate funcționa fără cărbune. Motiv pentru care compania trebuie ajutată să achite certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră, ca să poată supraviețui și funcționa.

Toți românii ar putea astfel să contribuie la salvarea  cărbunelui, să plătească o taxă în facturi. Autoritățile responsabile optează pentru varianta ca ajutorul de stat să fie acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii. După modelul certificatelor verzi.

Guvernul intenționează să promoveze o schemă de sprijin pentru CE Oltenia, prin care, timp de zece ani, toți consumatorii români vor plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică, scrie e-nergia.ro

La Ministerul Energiei, grupul de lucru creat în acest scop a creionat schema de sprijin pentru CE Oltenia, care trebuie aprobată de Comisia Europeană. Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a prezentat soluția pentru producătorul de energie pe bază de carbune încă din primăvara acestui an. „Conform memorandumului aprobat în Guvern, care prevede ca a doua măsură (prima măsură a fost creditul luat de CE Oltenia pentru plata certificatelor – n. red.), vom creiona o schemă pe care o vom notifica Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru o perioadă de patru-cinci ani, diferenţa pe care piaţa nu o internalizează să fie o schemă de sprijin”, a afirmat Doru Vişan.

Practic, la propunerea Ministerului Energiei, Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru CE Oltenia pentru următorii ani. Intenția Guvernului este confirmată de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care spune că societatea ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeană.

„Există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcţionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creşterea preţului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluţie. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu ştiu încă stadiul discuţiilor de la Ministerul Energiei”, a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres.

În ce privește proveniența banilor, Chirițoiu susține că din punctul de vedere al Consiliului Concurenței, “atât timp cât ajutorul de stat este aprobat,  cum se plăteşte acesta, că e direct din bugetul ministerului A sau B sau se pune o taxă pentru populaţie, pentru noi este un subiect secundar, nu ne priveşte pe noi”, scrie Agerpres. Singura problemă este că  aprobarea Comisiei Europene pentru schema de sprijin este un proces de durată!

Ministerul Energiei are toate documentele pregătite pentru schema de sprijin, pe care să le trimită spre aprobare Comsiei Europene, susțin surse autorizate. La minister însă, problemele țin de lipsa unui ministru de două luni, fapt ce îngreunează/blochează orice acțiune, chiar dacă ține de siguranța sistemului energetic.

Pentru acest an, CE Oltenia are obligația de a achita certificate de emisii de 1,6 miliarde de lei. Anul trecut, a plătit 1,45 miliarde de lei, pentru care a contractat credite de 500 de milioane de lei de la şase bănci, cu garanţii de stat. Îi vom plăti, pentru că o neplată înseamnă sfârşitul, o spune, cu convingere, Sorin Boza, director general al CE Oltenia, chiar dacă nu știe încă de unde vor veni banii. În mod cert se bazează pe faptul că nu poate nimeni să-și permită să elimine cărbunele încă 4-5 ani de acum încolo, poate și mai mulți, fiind în joc siguranța sistemului energetic național.

Iată că, din nou, în lipsa unor măsuri manageriale din ultimii ani la CE Oltenia, românii vor ajunge să plătească poluarea pe care o produc termocentralele pe cărbune. Scuza le este servită : ca să nu stingem lumina în România!  Depinde acum dacă Comisia Europeană aprobă sau nu schema de sprijin pentru CE Oltenia!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *