SAPE se judecă de 2 ani cu Electrica, 35 administratori și 4 directori ai societății, cu Ministerul Economiei și Ministerul Energiei. Caută avocați care să le asigure succesul în instanță; le oferă 50.000 euro

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica SAPE se judecă de 2 ani cu Electrica, 35 administratori și 4 directori ai societății, cu Ministerul Economiei și Ministerul Energiei. Caută avocați care să le asigure succesul în instanță; le oferă 50.000 euro
  • Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie cere daune de 800 milioane euro pentru neîndeplinirea obligațiilor post-privatizare

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), compania desprinsă din Electrica, înainte de privatizarea acesteia, achiziționează servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru soluționarea dosarului nr.46365/3/2016 privind obligativitatea aducerii la îndeplinire a unor decizii a Curții de Conturi . Anterior înființării SAPE, Curtea de Conturi  a efectuat controale, în cursul anilor 2012 și 2013, în legătură cu cele 5 contracte de privatizare în care Electrica deținea calitatea de vânzător, verificând modul de îndeplinire de către părți a clauzelor cuprinse în respectivele contracte. În sarcina Electrica și apoi a SAPE au fost dispuse măsuri de determinare şi recuperare a prejudiciului născut ca urmare a nerespectării drepturilor şi obligaţiilor prevăzute în Contractele de privatizare încheiate de Electrica.

După efectuarea mai multor demersuri legale, singura soluție identificată de SAPE  pentru recuperarea prejudiciilor constate de Curtea de Conturi a fost de a se îndrepta împotriva persoanelor care, în orice fel, au favorizat/contribuit la crearea abaterilor constatate  și, implicit, la nașterea și/sau nerecuperarea prejudiciilor, se precizează într-un document al companiei. Acțiunea de chemare în judecată a autorilor faptelor ilicite creatoare de prejudicii în patrimoniul statului român nu a fost însă realizată la timp, ca urmare a unei inacțiuni, pasivități, de care se fac vinovate Electrica, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, instituții responsabile de buna gestiune a participațiilor statului după privatizare, precum și de monitorizarea procesului de post-privatizare în privința modului de îndeplinire a obligațiilor izvorâte din contractele de privatizare, susțin reprezentanții SAPE.

Urmare a controalelor efectuate, Curtea de Conturi a decis ca:

  • Electrica să ia măsurile necesare şi legale pentru susţinerea în instanţă a intereselor statului în condiţiile nerespectării de către cumpărători a unor clauze din contractele de privatizare a Electrica Moldova, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Oltenia, Electrica Muntenia Sud. Ulterior măsurile dispuse de Curtea de Conturi au fost preluate de SAPE;
  • Stabilirea întinderii prejudiciilor create societății Electrica prin anularea/neaprobarea de către Adunările Generale ale Acționarilor societăților privatizate (S.C. Electrica Banat S.A., S.C. Electrica Dobrogea S.A., S.C. Electrica Moldova S.A., S.C. Electrica Oltenia S.A. și S.C. Electrica Muntenia Sud S.A.), a dividendelor cuvenite Vânzătorului până la data transferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor, conform clauzelor din contractele de privatizare, precum și dispunerea măsurilor pentru recuperarea lor;
  • Stabilirea întinderii prejudiciului creat S.C. Electrica S.A. prin neajustarea prețului acțiunilor vândute (ale S.C. Electrica Muntenia Sud S.A.) cu sumele repartizate din profitul aferent anului 2007 pentru acoperirea pierderilor și constituirea fondului de rezerva, precum și dispunerea măsurilor pentru recuperarea lui.

În anul 2015, pentru identificarea și recuperarea prejudiciului la care se face referire în deciziile Curții de Conturi, SAPE a apelat la serviciile SCA Pricop & Banu pentru suma de 49.900 euro. Cererea de chemare în judecată în contradictoriu cu Electrica SA, întocmită de avocați, în februarie 2016 la Tribunalul București, în vederea punerii în aplicare a măsurilor dispuse prin deciziile CCR, a fost anulată definitiv la data de 21.06.2016, în faza de regularizare, pentru neindicarea în mod clar, concret și corect a modului de calcul a unor pretenții menționate în cerere, se specifică în documentul prezentat de SAPE.

Ulterior, consilierii juridici ai societății au întocmit o nouă cerere de chemare în judecată, valoarea despăgubirilor fiind estimată la suma 807.080.606 euro. La data de 20.12.2016, SAPE SA a înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a Electrica, a 35 de administratori și 4 directori ai Electrica SA din perioada 19.07.2004 – 07.05.2014, a Ministerului Economiei și a Ministerului Energiei. Acțiunea judiciară, având valoarea despăgubirilor mai sus precizată, cuprinde 299 pagini si 64 de Anexe (totalizând 3000 de pagini) și a fost depusă la Tribunalul București.

Citește și:

SAPE se judecă cu Electrica. Cere daune de 800 milioane euro pentru neîndeplinirea obligațiilor post-privatizare

Statul român pierde procesul cu Enel pe mâna Curții de Conturi. Italienii vor încasa 1,3 milioane dolari de la SAPE. Cu ce explicații vine Ministerul Energiei

Se oferă 50.000 euro pentru avocații care “să execute nemijlocit contractul”

SAPE apelează, din nou, la serviciile avocaților specializați. Valoarea estimată a achiziției serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică este de 50.000 euro fără TVA. Ofertantul va desemna cel putin 2 (doi) avocati definitivi pentru executarea nemijlocită a contractului, înscriși în barou de minimum 10 ani și care să fi reprezentat clienți cel puțin la nivel de curte de apel, se precizează în Caietul de sarcini, consultat de InvesTenergy.

SAPE cere ca avocații să fi asigurat servicii juridice în dosare aflate pe rolul instanțelor având ca obiect pretenții de minimum 500 milioane de euro. Membrii echipei de avocați dedicate contractului să aibă experiență relevantă de minimum 20 dosare având ca obiect răspundere delictuală și de minimum 20 dosare având ca obiect răspundere contractuală.

Nefiind autoritate contractantă, procedura de achiziție este una internă, publicată pe site-ul societății. Ofertele tehnice și financiare se pot depune  până la data de 15.01.2019.

SAPE angajează Șef Serviciu juridic și contencios și un consilier juridic

SAPE a demarat și selecția pentru ocuparea unui post de Șef Serviciu juridic și contencios și a unui Consilier Juridic, pe perioadă nedeterminată. Candidații interesați pot aplica  până la data de 14.01.2019.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *