Cea mai mare provocare pentru acest an este modul în care se va stabili care este preţul reglementat al energiei, consideră Bogdan Badea, Director General al Hidroelectrica.
„Acolo va fi de fapt impactul major. În funcţie de ce înseamnă acest preţ şi metodologia de calcul, atunci se vor vedea efectele. Suntem în fază de expectativă, dar trebuie să retragem planul de afaceri ( de peste un miliard de euro pentru următorii cinci ani – n.r.) de pe ordinea de zi, pentru că evident că cifrele pe care le aveam prinse acolo pot să nu mai fie de actualitate”, a afirmat Badea, în cadrul unei conferinţe organizate de banii.net, citat de Agerpres.
Metodologia propusă de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) privind stabilirea preţului energiei pentru populaţie nu respectă Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, întrucât îi discriminează pe producătorii care şi-au eficientizat activitatea, susține Bogdan Badea.
Proiectul de ordin propus de ANRE prevede ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie. OUG 114/2018 stabilește prețuri reglementate la energie pentru consumatorii casnici până în 2022. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica suntem cei mai afectaţi producători. “Am spus punctele de vedere la ANRE, am spus ceea ce considerăm că nu este corect, ceea ce credem noi că nu respectă principiile unei economii de piaţă. Zona de producere este o zonă pur concurenţială”, a continuat Badea.
Noile reglementări afectează puternic Hidroelectrica. Badea spune că are două scenarii: unul extrem de pesimist şi altul pesimist mediu.
„Aşteptăm să vedem cum va fi transpusă ordonanţa. Practic, transpunerea ţine de ANRE. Există o metodologie în dezbatere publică. În opinia mea, este mult de lucru astfel încât să se transpună întru totul principiile din OUG 114 întrucât acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate”, a susţinut Badea, citat de Agerpres.