Scenariu energetic optim în România după 2025: cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala Tarniţa, energie regenerabilă şi tehnologii inovatoare

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Scenariu energetic optim în România după 2025: cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala Tarniţa, energie regenerabilă şi tehnologii inovatoare

Varianta scenariului energetic optim care răspunde cel mai bine cerinţelor de securitate energetică, decarbonare şi acoperire a deficitului de putere estimat să apară în România după anul 2025 include: creşterea capacităţii nucleare de la Cernavodă cu încă două unităţi nucleare şi prelungirea duratei de operare a Unităţilor 1 şi 2,  dezvoltarea proiectului centralei hidro de pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti, creşterea utilizării energiilor regenerabile şi altor tehnologii inovatoare, coroborată cu viabilitatea acestora din punct de vedere comercial. Aceasta este una din concluziile rezultate urmare a analizelor preliminare efectuate de specialiştii Ministerului Energiei.

antet

Într-un răspuns la interpelarea adresată de un senator PSD cu privire la situaţia investiţiilor din sectorul energetic, oficialii Ministerului Energiei susţin că, pentru România, energia nucleară reprezintă o componentă importantă a mixului energetic naţional şi va avea un rol semnificativ pentru atingerea obiectivelor de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera convenite drept ţintă pentru anul 2030 la nivelul Uniunii Europene.

Avantajele pe care România le are în domeniul nuclear nu pot fi ignorate: expertiza în exploatare la Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă, producţie la preţuri competitive, indicatori de performanţă excelenţi, existenţa unei infrastructure puternice, standarde ridicate în ceea ce priveşte securitatea şi siguranţa nucleară.

Referitor la stadiul proiectului de investiţii Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, Nuclearelectrica, Energonuclear şi China General Nuclear Power Corporation (CGNPG) negociază Acordul Investitorilor şi Actul constitutiv al societăţii mixte care va implementa proiectul. Societatea de proiect are ca scop reverificarea, în condiţiile actuale, a fezabilităţii proiectului, evaluării activelor, luării deciziei referitoare la contractarea lucrărilor de inginerie şi constructive, obţinerii autorizaţiilor pentru începerea lucrărilor şi luării deciziei finale de investiţii pentru trecerea în etapa de implementare a Proiectului.

Ministerul Energiei analizează modalitatea de continuare a proiectului centralei hidroelectrice Tarniţa-Lăpuşteşti

În ceea ce priveşte construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, în prezent se analizează la Ministerul Energiei modalitatea de continuare a proiectului în contextul elaborării noii strategii energetice a României, se precizează în răspunsul la interpelare, semnat de secretarul de stat Corina Popescu.

O etapă în elaborarea noii strategii energetice este realizarea unui studiu de modelare cantitativă a datelor despre sistemul energetic naţional, cu elaborarea unor scenarii probabile de evoluţie a sectorului energiei în orizontul de timp al strategiei energetice 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050.

România a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru investiţii în centrale energetice, gazoducte sau reactoare, fără ca aceste proiecte să fi fost finalizate, potrivit unui raport publicat în presă. Sunt evidenţiate şi investiţiile păguboase făcute de statul român în domeniul energetic, cu bani luaţi din buzunarul fiecărui cetăţean plătitor de taxe şi impozite, se semnalează într-o interpelare adresată ministrului Victor Grigorescu de senatorul PSD Florian Bodog. Oficialii Ministerului Energiei îl contrazic pe senator, susţinând că realizarea  investiţiilor în sistemul energetic a fost evaluată în noul context european şi global apărut ca urmare a schimbărilor climatice şi a necesităţii stopării acestora, a încetinirii încălzirii globale şi a reducerii emisiilor de carbon.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Scenariu energetic optim în România după 2025: cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala Tarniţa, energie regenerabilă şi tehnologii inovatoare”

  1. Pai si rectoarele 3 & 4 si CHEAP Tarnita – Lapustesti erau prevazute si in Strategia energetica din 2007. Dar au venit altii care au zis ca ei sunt mai destepti decat cei din 2007, ca aia nu e strategie, ca sa mai asteptam ca fac ei adevarata strategie, ca ce s-a facut pana acum e prost si ce vor face ei e bun, etc.
    Si acum ce facem, ne intoarcem la aceleasi proiecte care au fost cam blocate atata timp „din lipsa strategiei” ?

    Acum serios: acestea sunt proiecte fezabile, exista studii in acest sens, iar cei care le-au blocat „din lipsa strategiei”, ar trebui sa raspunda. Ma refer in special la acel mare cor de specilisti cu mintea limpede care inunda presa si televiziunile cu idei nefundamentate si care stiu „cel mai bine ce trebuia sa faca autoritatile”. Ezitarile autoritatilor au venit ca o consecinta a presiunii acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *